Joulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne

Joulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne
Zdjęcie - Joulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Joulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Joulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne

Tym razem bez pierniczenia, czyli zupełnie inne ciastka bożonarodzeniowe. Proste wiatraczki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi pochodzą z Finlandii. Są tam tradycyjnym świątecznym wypiekiem.

To chyba jedne z najprostszych ciastek. Wystarczą tylko 3 składniki. Proporcje tak naprawdę są tu zbędne, wszystko zależy od wielkości kwadratów, na które kroimy płaty ciasta. U mnie były to kwadraty o boku 7 cm.

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego
powidła śliwkowe, użyłam też konfitury morelowej
migdały (można pominąć)
cukier puder do oprószenia

Piekarnik rozgrzać do 200°C Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. Od każdego rogu w kierunku środka kwadratu zrobić ukośne nacięcie. Na nieprzecięty środek nałożyć łyżeczkę powideł. Co drugi róg zagiąć do środka lekko doiciskając, żeby powstał wiatrak. Na środku każdego wiatraczka nałożyć jeszcze odrobinę powideł i wcisnąć migdał.

Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 10 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Joulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Joulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów