Jogurtowy chleb tostowy na zakwasie
Czy marzycie czasem rano o rumianych i chrupiących grzankach z własnoręcznie upieczonego chleba?
Napompowany i zapakowany w folię chleb tostowy to przeszłość! Udało mi się opracować przepis na chleb tostowy na zakwasie. Dzięki dodatkom w postaci jogurtu i jajka oraz częstemu zagniataniu ciasta w trakcie wyrastania, wyszedł lekki i delikatny. A jego miąższ jest niezwykle sprężysty, dzięki czemu z chleba wychodzą cudowne grzanki.
Jogurtowy chleb tostowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki- 150 g aktywnego, dokarmionego zakwasu
- 500 g mąki typ 650
- 200 g jogurtu naturalnego
- 250 ml letniej wody
- jajko
- łyżka masła (można pominąć)
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąkę łączymy z jajkiem, zakwasem, jogurtem, masłem i solą.
- Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie na godzinę. Po tym czasie składamy ciasto lub wyrabiamy mikserem z hakiem przez minutę. Przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.
- Znów ciasto składamy lub wyrabiamy mikserem, zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Następnie formę (11×24 cm) smarujemy masłem lub oliwą, posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem i przekładamy do środka. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy na 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
- Studzimy na kuchennej kratce. Kroimy i serwujemy ze Smakowitą de Luxe.