Jogurtowe ciasto z porzeczkami
Czasem masz szaloną ochotę na ciasto, ale gdy za oknem śliczne słońce, praca w kuchni jest ostatnim, o czym marzysz. Wtedy z pomocą przychodzi mój jogurtowy placek!
To ciasto z mojej ulubionej serii „mieszasz w misce i gotowe!”. Kilka minut pracy (przez zdecydowanie małe „pe”), na wierzchu lądują ulubione owoce (porzeczki, jagody, maliny, wiśnie…), do pieca i … gotowe!
Proporcje na klasyczną foremkę/tortownicę ok.23 cm średnicy.
Składniki- jogurt naturalny - 1/2 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- jajko - 3 szt
- olej - 1/2 szklanki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- porzeczki - 1/2 szklanki (lub inne drobne owoce)
W misce połącz jogurt, cukier, olej, jajka i esencję waniliową.
W drugiej- suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Zalej mokrymi składnikami, wymieszaj, przełóż do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką foremki. Na wierzchu ułóż owoce.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz "do suchego patyczka", ok. 40-50 minut.