Jogurtowe ciasto z porzeczkami

Jogurtowe ciasto z porzeczkami

Zdjęcie - Jogurtowe ciasto z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasem masz szaloną ochotę na ciasto, ale gdy za oknem śliczne słońce, praca w kuchni jest ostatnim, o czym marzysz. Wtedy z pomocą przychodzi mój jogurtowy placek!

Zdjęcie - Jogurtowe ciasto z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto z mojej ulubionej serii „mieszasz w misce i gotowe!”. Kilka minut pracy (przez zdecydowanie małe „pe”), na wierzchu lądują ulubione owoce (porzeczki, jagody, maliny, wiśnie…), do pieca i … gotowe!

Zdjęcie - Jogurtowe ciasto z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na klasyczną foremkę/tortownicę ok.23 cm średnicy.

Zdjęcie - Jogurtowe ciasto z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jogurtowe ciasto z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • jogurt naturalny - 1/2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 3 szt
  • olej - 1/2 szklanki
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • porzeczki - 1/2 szklanki (lub inne drobne owoce)
Sposób przygotowania

W misce połącz jogurt, cukier, olej, jajka i esencję waniliową.

W drugiej- suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Zalej mokrymi składnikami, wymieszaj, przełóż do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką foremki. Na wierzchu ułóż owoce.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz "do suchego patyczka", ok. 40-50 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy