Jogurtowe bułeczki z karmelizowanym jabłkiem

Jogurtowe bułeczki z karmelizowanym jabłkiem

Zdjęcie - Jogurtowe bułeczki z karmelizowanym jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od kilku dni zrobiło się bardzo głośno o polskich jabłkach. Wszyscy jedzą jabłka – jem i ja!

Oprócz chrupania soczystych owoców między posiłkami, lubię czasem przemycić je do moich wypieków. A można to zrobić na wiele sposobów np. w formie musu, który sprawia, że wypieki wychodzą przyjemnie wilgotne, albo krótko duszonych owoców w cydrze.

Tym razem karmelizowałam je w miodzie krótko na patelni i wyłożyłam na wierzch jogurtowych bułeczek. Wyszła z tego jabłkowa poezja :)

Zdjęcie - Jogurtowe bułeczki z karmelizowanym jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowe bułeczki z karmelizowanym jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jogurtowe bułeczki z karmelizowanym jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jogurtowe bułeczki z karmelizowanym jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jogurtowe bułeczki z kamelizowanym jabłkiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 45 min.

Porcje: 6

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml letniej wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Wierzch:
  • rozbełtane jajko + łyżeczka mleka
  • cukier puder
  • Karmelizowane jabłka:
  • 3 papierówki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu lub cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 goździki

Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jogurt, cukier, drożdże, cynamon i sól.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5-6 minut. Po tym czasie ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
  3. W tym czasie myjemy jabłka i kroimy je w kostkę (ja nie obierałam). Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Podsmażamy 3 minuty, następnie dodajemy miód i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż jabłka się skarmelizują. Masę studzimy.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą delikatnie spłaszczamy i przekładamy na blachę. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
  5. Po tym czasie, na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie spodem szklanki. Na środek wykładamy nadzienie, a boki smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Gotowe bułeczki posypujemy cukrem pudrem.

3.1.09

Kategorie przepisów