Jogurtowe babeczki z porzeczkami
Bardzo lubię wszystkie wypieki z dodatkiem jogurtu. Można dodać do nich mniejszą ilość tłuszczu, a cały czas pozostają przyjemnie wilgotne.
Dziś upiekłam bardziej „baby” niż babeczki, są ogromne :) Z proporcji na ciasto wyszło mi ich tylko 6. Możecie jednak wykorzystać ten sam przepis i upiec jedną babkę w foremce np. korytku lub klasyczne muffinki- otrzymacie ich ok. 15 sztuk.
Do moich babeczek dodałam porzeczki, możecie z powodzeniem zastąpić je malinami czy jagodami (owoce mogą być nawet mrożone).
Składniki:- mąka pszenna - 2 szklanki
- soda - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- masło - 50 g, miękkie
- cukier - 1/2 szklanki
- jajko - 1 szt
- jogurt grecki - 1 szklanka
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu (lub wanilia)
- porzeczki - czerwone, ok. 250 g
Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko i jogurt, połącz.
Do masy dodaj suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i skórkę cytrynową. Krótko mieszaj, aby składniki tylko się połączyły.
Do ciasta dodaj połowę porzeczek, lekko wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremek na muffinki lub „korytka” do babki.
Na wierzchu posyp resztę porzeczek.Małe babeczki piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC, duże ciasto- ok. 45 minut w temp. 180 oC.