Jesienny "evergreen" z jabłkami i śliwkami

Jesienny "evergreen" z jabłkami i  śliwkami

Proste, pyszne i na jesienną słotę. Idealne na wrzesień, który przypomina listopad.

Zdjęcie - Jesienny "evergreen" z jabłkami i  śliwkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jesienny "evergreen" z jabłkami i  śliwkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 jabłka i śliwki

150 g miękkiego masła 

120 g cukru 

4 jajka 

4 łyżki mleka 

250 g mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)

szczypta soli 

Masło i cukier zmiksowałam na puszystą masę - masło musi być naprawdę miękkie. Dodałam po kolei jajka i mleko - cały czas miksując. Na koniec dodałam stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Ciasto wylałam do formy nasmarowanej masłem, na wierzchu ułożyłam śliwki i jabłka pokrojone w mniejsze cząstki.

Ciasto piekłam około 60-65 minut w 175 stopniach C.

Kategorie przepisów