Jesienno - zimowy smalec ze skwarkami, majernakiem i cebulką
![Jesienno - zimowy smalec ze skwarkami, majernakiem i cebulką](/obrazek/duze/jesienno-zimowy-smalec-ze-skwarkami-majernakiem-i-cebulka-242351.jpeg)
![Zdjęcie: jesienno - zimowy smalec ze skwarkami, majernakiem i cebulką Zdjęcie - jesienno - zimowy smalec ze skwarkami, majernakiem i cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/242351.jpeg)
Smalec ze skwarkami, majerankiem i cebulką
- 500 g słoniny
- 2 nie za duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- czubata łyżka majeranku
W robieniu smalcu jedyne co chwile zajmuje to pokrojenie słoninki. Kroję ją w niewielką - około jednocentymetrową kostkę. Pokrojoną wrzucam do rondla o grubym dnie i włączam niewielki płomień. Słoninka powolutku się wytapia. Kiedy już jest trochę płynnego smalcu wlewam go kilka łyżek na patelnię i podsmażam na nim posiekaną drobniuteńko cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kiedy w rondlu pozostaną już tylko małe skwareczki, zdejmuje z ognia, chwilę czekam i dorzucam cebulkę i majeranek, mieszam i przekładam do kamionkowego naczynia - może być tez zwykły słoik. A potem tylko świeży chlebek, gruba sól i najlepiej domowe kiszone ogórki.