Jesienne śniadanie, czyli owsianka z dużą ilością dodatków
odkąd nastał wrzesień, i poranki zrobiły się chłodne, odczuwam potrzebę zjedzenia czegoś ciepłego przed wyjściem z domu. herbata nie zawsze pomaga, poza tym picie herbaty lubię celebrować, a nie wypijać pospiesznie rano. dlatego też w moim menu śniadaniowym zagościła owsianka.
składniki, na jedną obfitą porcję:
- płatki owsiane błyskawiczne - 4 łyżki
- mleko - około pół szklanki
- nektaryny - 2 sztuki
- płatki migdałowe - dwie łyżki
- wiórki kokosowe - 1 łyżka
- miód - 1 łyżeczka
przygotowanie:
płatki owsiane wrzucić do garnka, zalać mlekiem, i gotować jakieś 2-3 minuty. po upływie tego czasu dodać miód, rozmieszać. wsypać płatki migdałowe i wiórki kokosowe, wymieszać, i, jeśli całość jest za gęsta - dodać odrobinę wody. dodać nektaryny pokrojone w kostkę, wymieszać - i zjeść ze smakiem.
sytość zapewniona na dobre 3-4 godziny :)