Jesienne kruche ciasteczka z konfiturą z mirabelek
Ciasteczka orkiszowe kruche. Konfitura z mirabelek świetnie przełamuje słodycz kruchego ciasta.
250 gram zimnego masła
cukier waniliowy
350 gram maki orkiszowej
100 gram cukru pudru trzcinowego/ ksylitolu
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżka gęstego jogurtu
Masło pociąć w kostkę wrzucić do malaksera, dodać pozostałe składniki. Pulsacyjnie wymieszać składniki. Wyjąć ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować i wycinać ciastka. Piec w 180 stopniach przez 12 minut. Wyjąć i wystudzić. Ciastka w wycięciem oprószyć cukrem pudrem.
Na całe ciastka nałożyć po łyżeczce konfitury i nałożyć ciastko z wycięciem.