Jesienna sałatka z kaszy gryczanej i brukselki
Mamy teraz sezon na jesienne warzywa typu brukselka więc czemu by nie przygotować jesiennej sałatki - która jest lekka na bazie dresingu truflowego a nie ciężkiego majonezu i na długo nas nasyci - polecam szczególnie w te jesienne deszczowe dni.
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- ok 10 sztuk brukselek
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 150 g sera typu koryciński lub mozzarella
- 1/4 pęczka szczypiorku
- garść liści bazylii
dresing
- 2-3 łyżki oleju z białych trufli
- 1/2 limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku
Zagotować wodę w garnku ( lub rosół jeżeli mamy) wrzucić oczyszczone z pierwszych liści brukselki większe po-przekrajać na połówki lub ćwiartki gotować ok 8 minut - odcedzić i zalać zimną wodą zostawić na 2 minutki , odcedzić. Grszek przłożyć do szklanki i zalać go gorącą wodą lub rosołem w którym gotowały się warzywa - zostawić na chwilę aby się odmroził - odcedzić. Do miski przełożyć ugotowaną kaszę , dadać brukselki ,zielony groszk, ser pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Szczypiorek pokroić drobniutko a liście bazylii porwać na mniejsz - wymieszać z sałatką.
Przygotować dresing
Do słoiczka przełożyć wszystkie składniki - zakręcić i potrząsnąć aby się połączyły. Następnie polać sałatkę i wymieszać .
Smacznego