Jarzynowy krem z grzankami

Jarzynowy krem z grzankami

Jestem fanką zup to nie ulega wątpliwości, warzywa też stanowią w mojej kuchni podstawowy element dlatego dzisiejszy krem jarzynowy to poezja dla mojego podniebienia. Pamiętam jak córka grymasiła, że nie lubi pora, pietruszki czy selera…wokół jej talerza z zupą zawsze był wianuszek odłożonych warzyw tzw. fujjjj! Któregoś dnia zrobiłam kremową zupę z porów.  Zjadła, powiedziała że pyszne było i zapytała: a z czego ta zupa? Z porów odpowiedziałam. Jej głupawej minki nie zapomnę nigdy. Później zrobiłam eksperyment serwując jej kremową zupę z selera naciowego, efekt był ten sam. Dzisiaj je wszystkie warzywa bez kręcenia nosem i.

Zdjęcie - Jarzynowy krem z grzankami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  4

Czas wykonania – 30 min.

Stopień trudności –  łatwy

  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • 1 por,
  • 1 mała kalarepa,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula dymka (cała biała i zielona część),
  • ½ pietruszki,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis na dobre grzanki tutaj

 

Sposób wykonania:

  1. por kroimy wzdłuż, myjemy dokładnie i kroimy w piórka,
  2. cebulę myjemy i kroimy,
  3. obieramy, marchew, kalarepę i pietruszkę, warzywa  płuczemy i kroimy w kostkę lub talarki,
  4. w garnku o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy por i cebulkę, smażymy około 2-3 min mieszając żeby się nie
    przypaliły,
  5. następnie wlewamy bulion i dodajemy resztę pokrojonych warzyw, gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną,
  6. w tym czasie siekamy natkę pietruszki i robimy grzanki,
  7. kiedy warzywa są miękkie zupę miksujemy,
  8. krem jarzynowy podajemy obficie posypany pietruszką z dodatkiem grzanek.

Kategorie przepisów