Japoński sernik "Cotton Japanese Cheesecake" światowy hit

Zdjęcie - Japoński sernik "Cotton Japanese Cheesecake" światowy hit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To jest wpis bardzo subiektywny. Na światowych serwisach kulinarnych ponuje zachwyt nad japońskim sernikiem "Cotton Japanese Cheesecake". Sernik ma odsłon liczone w milionach. Postanowiłam zrobić i ja. Kocham delikatne lekkie struktury. Ale ... w głowie zaświecia mi się lampka. Sernik ma tylko 3 skałdniki. To dobrze. Lista zakupów krótka. Zaniepokoiła mnie gramatura jaką podaje przepis:

3 jaja
120 gram serka śmietankowego
120 gram białej czekolady

Trochę mały i trochę za słodki. Poszłam do sklepu. Przy półce z serkami zastanawiałam się, który kupić. Dwa odpowiadały moim wyobrażeniu o leciutkim japańskim serniku. President 0 % i serek śmietankowy z Wielunia. Opakowanie serka z Wielunia zawiera 200 gram. W mojej ręce znalazło się maleńkie pudełeczko. Czekolada w Polsce jest 100 gramowa. Trzeba więc kupic dwie - jeśli chcemy się trzymać przepisu.
Pomysłałam sobie, że z tej ilosci sera - to ja rodziny nie nakarmię. A jeśli już to porcje będę wielkosci sushi - to da radę.
Na szczęście w TKMax rok temu kupiłam tortownice wielkosci rozłożonej dłoni ( mojej dłoni), więc pomyśłałm sobie, że mam w czym upiec.
Sernik zrobiłam z takich skłądników jak podaje autorka na Youtube.
Moja opinia:
japoński sernik to nic innego jak seflet serowy (pyszny suflet) lub sernik minimalistyczny
piecze sie go w 170 stopniach nie 15 minut a 35 minut ( chyba, ze to wina mojego piekarnika)
Czy dobry? bardzo dobry. Jednak porcja musi być wielkosci sushi. Więc jeśli ktoś robi przyjęcie w japońskim stylu - będzie idelany.
Zostanę przy serniku wieldeńskim lub królewskim. Japoński będę robić z podwojonych składników sera.
Zdjęcie - Japoński sernik "Cotton Japanese Cheesecake" światowy hit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ich proporcje :

3 jaja
120 gram białej czekolady
120 gram kremowego serka

Moje proporcje:

3 jaja
100 gram czekolady białej
200 gram kremowego serka z Wielunia.

Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej. Odstawiłam. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Szpatułą wymieszałam ser z rozpuszczoną czekoladą. Potem dodałam zółtka i dodawałam po łyzce piany z białek. Masę przlałam do bardzo małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej ponad 5 cm papierem do pieczenia. Rozgrzałam piekarnik do do 170 stopni i wlałam na blachę wrzącą wodę. Wstawiłam tortownicę i piekłam 15 minut. Jednak to było za mało i dodałam jeszcze 10 minut, a potem jeszcze 5 i jeszcze 5 minut. W sumie pieklam 35 minut. Jednak na te proporcje wystarczy 30 minut. Jednak nie 15 - moze to mój piekarnik. Podaję czas z mojego doświdczenia.

Zdjęcie - Japoński sernik "Cotton Japanese Cheesecake" światowy hit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jedzmy go jeszcze gorącego.
Plusy dostaje za:
- jest bezglutenowy
- lekki
-szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada.

Przepisy z tych kategorii

Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim

Twarożek z czosnkiem niedźwied…

food² food²
Food Square

Sałata rzymska z boczkiem i serem pleśniowym

Sałata rzymska z boczkiem i se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Spiralne ciasto z pokrzywą i fetą. Fragment…
1

Spiralne ciasto z pokrzywą i f…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Szparagi i woreczki szczęścia. Majowe śniadanie

Szparagi i woreczki szczęścia.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem

Wytrawne gofry z cheddarem i b…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placki z serem ricotta

Placki z serem ricotta

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Zupa – krem ze szparagów

Zupa – krem ze szparagów

napiecyku napiecyku
napiecyku

"Czarnie" mocno czekoladowe br…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chlebek z rabarbarem

Chlebek z rabarbarem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem
1

Zapiekanka makaronowa z kurcza…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie

Ciasto z rabarbarem – pyszne i…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zapiekanka makaronowa z brokułami, pieczarkami i boczkiem

Zapiekanka makaronowa z brokuł…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!