Jak zrobić pizzę na zakwasie

Jak zrobić pizzę na zakwasie

Zdjęcie - Jak zrobić pizzę na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W zeszłym miesiącu przygotowałam wpis o tym jak przygotować ciasto na pizzę. Co prawda jest to blog poświęcony wypiekowi domowego chleba, ale tak naprawdę od własnoręcznie przygotowanego pieczywa do pizzy jest naprawdę krótka droga.

Przy okazji postu, ktoś z czytelników zapytał się jak upiec pizzę z ciasta na zakwasie. Eksperymentowałam z tym tematem wielokrotnie, więc dzisiaj postanowiłam podzielić się doświadczeniami.

Tak naprawdę pizzę można upiec z wielu rodzajów ciasta, które pierwotnie zostało przygotowane z myślą o chlebie. Ważne, aby opierało się na mące jasnej (czyli pszennej lub orkiszowej). Dobrze jak ciasto jest dosyć elastyczne, czyli dobrze wyrobione i o odpowiednich proporcjach. Na plastyczność ciasta wpływa też pozytywnie dodatek oliwy.

Ciasto na bazie aktywnego zakwasu w dobrych warunkach pod względem temperatury poradzi sobie już w 3 godziny. Następnie wystarczy je dobrze i ostrożnie rozwałkować/rozciągnąć, krótko podpiec w naparowanym piekarniku, wyłożyć składniki, jeszcze raz włożyć do pieca i po 15 minutach gotowa.

Chrupiąca pizza o nietypowym i bogatym smaku gotowa

Zdjęcie - Jak zrobić pizzę na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jak zrobić pizzę na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jak zrobić pizzę na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jak zrobić pizzę na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak zrobić pizzę na zakwasie

Autor: Tosia

Czas przygotowania: 3 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 3 godz. 15 min. Porcje: 2

Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml letniej wody

Przepis

  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 2 porcje. Każdą z nich delikatnie rozciągamy na cienki placek lub rozwałkowujemy przy pomocy wałka. Przekładamy na blachę.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu.
  4. Blachę z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i podpiekamy 5 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 220 stopni. Wyciągamy pizzę, smarujemy sosem, wykładamy ulubione dodatki. Wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Kategorie przepisów