Jak zrobić najlepszą pastę Ajvar? Pyszny i prosty przepis!

Od kiedy spróbowałem prawdziwego Ajvaru, którego słoiczek podarowała mi znajoma (pozdrawiam Cię Agnieszka), która to z kolei dostała go z prawdziwego bałkańskiego domu długo nie jadłem nic tak pysznego. Do dziś pamiętam, jak wstawałem w nocy i wyjadałem go łyżką ze słoiczka w lodówce.

Ajwar to lekko słodka i pikantna pasta przyrządzana z  pieczonej papryki, bakłażana i odrobiny czosnku. Na nasze stoły przywędrowała wprost z Bałkanów.

Dla mnie jest idealna do chleba czy bagietki, makaronu i wszelakich mięs. Najbardziej jednak lubię ją wyjadać solo – prosto ze słoiczka. Dziś prosty przepis na to, jak zrobić najlepszy i najpyszniejszy Ajwar, który smakiem zniewoli Wasze podniebienia w długie jesienne wieczory.

Zdjęcie - Jak zrobić najlepszą pastę Ajvar? Pyszny i prosty przepis! | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jak zrobić najlepszą pastę Ajvar? Pyszny i prosty przepis! | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jak zrobić najlepszą pastę Ajvar? Pyszny i prosty przepis! | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Papryki oraz bakłażan najpierw trzeba opalić nad kuchenką gazową. Nada im to niesamowity, pieczony smak jak z ogniska. Zwykle trwa około 7-10 minut. Obracajmy je, aby uzyskać taką skórkę jak na zdjęciach. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej – trudno, zapiekamy warzywa w piekarniku.
  • Kilka chwil po wystudzeniu obieramy spieczoną skórkę pod bieżącą wodą w zlewie – bez obaw, schodzi bardzo łatwo.
  • Paprykę kroimy w długie paski, bakłażana zaś w grubsza kostkę. Do garnka wlewamy średnią ilość oleju rzepakowego i smażymy około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Dodajemy koncentrat, ocet oraz odrobinę cukru i posiekany czosnek, mieszamy i podsmażamy dalej prze około 5 minut.
  • Całość blendujemy –  niezbyt mocno, gdyż chcemy, aby pasta miała nierówną strukturę.

Gotowe! Teraz możemy wyjadać nocami prosto ze słoiczka w lodówce!

Potrzebujesz:

  • 5 papryk
  • 1 bakłażan
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1-1,5 łyżki octu
  • ząbek czosnku
  • olej rzepakowy (odrobinę)

Czas przygotowania: 35 minut

Przepisy z tych kategorii

Panierowany kabaczek w ziołach prowansalskich z dipem jogurtowym

Panierowany kabaczek w ziołach…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Koktajl pomidorowy z miodem

Koktajl pomidorowy z miodem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ziemniaki smażone z fasolką szparagową i papryką
1

Ziemniaki smażone z fasolką sz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Makaron w kremowym sosie z cukinią i kurczakiem

Makaron w kremowym sosie z cuk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Surówka z kapusty, marchewki i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

“Francuska” sałatka z fasolki szparagowej

“Francuska” sałatka z fasolki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chutney z pomidorów

Chutney z pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
1

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny

Surówka czerwonej kapusty z żu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj