Jak zrobić najlepszą pastę Ajvar? Pyszny i prosty przepis!

Od kiedy spróbowałem prawdziwego Ajvaru, którego słoiczek podarowała mi znajoma (pozdrawiam Cię Agnieszka), która to z kolei dostała go z prawdziwego bałkańskiego domu długo nie jadłem nic tak pysznego. Do dziś pamiętam, jak wstawałem w nocy i wyjadałem go łyżką ze słoiczka w lodówce.

Ajwar to lekko słodka i pikantna pasta przyrządzana z  pieczonej papryki, bakłażana i odrobiny czosnku. Na nasze stoły przywędrowała wprost z Bałkanów.

Dla mnie jest idealna do chleba czy bagietki, makaronu i wszelakich mięs. Najbardziej jednak lubię ją wyjadać solo – prosto ze słoiczka. Dziś prosty przepis na to, jak zrobić najlepszy i najpyszniejszy Ajwar, który smakiem zniewoli Wasze podniebienia w długie jesienne wieczory.

Zdjęcie - Jak zrobić najlepszą pastę Ajvar? Pyszny i prosty przepis! | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jak zrobić najlepszą pastę Ajvar? Pyszny i prosty przepis! | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jak zrobić najlepszą pastę Ajvar? Pyszny i prosty przepis! | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Papryki oraz bakłażan najpierw trzeba opalić nad kuchenką gazową. Nada im to niesamowity, pieczony smak jak z ogniska. Zwykle trwa około 7-10 minut. Obracajmy je, aby uzyskać taką skórkę jak na zdjęciach. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej – trudno, zapiekamy warzywa w piekarniku.
  • Kilka chwil po wystudzeniu obieramy spieczoną skórkę pod bieżącą wodą w zlewie – bez obaw, schodzi bardzo łatwo.
  • Paprykę kroimy w długie paski, bakłażana zaś w grubsza kostkę. Do garnka wlewamy średnią ilość oleju rzepakowego i smażymy około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Dodajemy koncentrat, ocet oraz odrobinę cukru i posiekany czosnek, mieszamy i podsmażamy dalej prze około 5 minut.
  • Całość blendujemy –  niezbyt mocno, gdyż chcemy, aby pasta miała nierówną strukturę.

Gotowe! Teraz możemy wyjadać nocami prosto ze słoiczka w lodówce!

Potrzebujesz:

  • 5 papryk
  • 1 bakłażan
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1-1,5 łyżki octu
  • ząbek czosnku
  • olej rzepakowy (odrobinę)

Czas przygotowania: 35 minut

Przepisy z tych kategorii

Pomidorowy pasztet  sojowy

Pomidorowy pasztet sojowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hummus z dynią i pieczoną papryką
1

Hummus z dynią i pieczoną papr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Hummus z bobem
1

Hummus z bobem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pasta z soczewicy
2

Pasta z soczewicy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta z fety i suszonych pomidorów
1

Pasta z fety i suszonych pomid…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Smażone papryczki pimientos de Padrón
1

Smażone papryczki pimientos de…

food² food²
Food Square

Jajka sadzone w papryce

Jajka sadzone w papryce

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Leczo z fasolką szparagową, papryką, cukinią i kiełbasą
1

Leczo z fasolką szparagową, pa…

Beti Beti
kruche babeczki

Schab zapiekany z papryką
1

Schab zapiekany z papryką

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka meksykańska z makaronem
5

Sałatka meksykańska z makarone…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni