Jak dobrze być dziewczyną i klasyczny deser z truskawkami z lekkim twistem

Jak dobrze być dziewczyną i klasyczny deser z truskawkami z lekkim twistem

Mam pytanie do Pań: cieszycie się, że jesteście dziewczynami? Myślicie sobie czasami, że faceci mają jednak w życiu lepiej, albo może łatwiej? Chciałybyście czasem mieć trzy razy więcej siły, żeby dać radę donieść zakupy do domu bez zadyszki? Mieć wymówkę na siedzenie przed telewizorem z zimnym piwem w dłoni i bezkarnie obserwować dwudziestu dwóch przystojniaków ganiających za piłką? Chrapać, bekać i zbierać za to oklaski? Nie przejmować się fryzurą i makijażem, bo u mężczyzny liczy się poczucie humoru? Muszę przyznać, że sama czasem narzekam na bycie kobietą. Z przyczyn najróżniejszych, czasem zupełnie absurdalnych. Jednak zazwyczaj cieszę się z tego, bo mogę nosić lekkie spódnice, głupio się chichrać i płakać na reklamach, mogę stanąć bezradnie na środku chodnika i wyczekująco spoglądać spod rzęs, aż ktoś inny zaniesie do domu siatki z zakupami. No i czasem się zdarzy, że dostanę truskawki za pół ceny... Ostatnio w sklepie - takim małym, osiedlowym - chciałam zapłacić kartą. Okazało się, że MasterCard to za wiele, i już chciałam zrezygnować z zakupów, kiedy pan sprzedawca puścił do mnie oko i stwierdził, że mogę przynieść jutro. Akurat wychodzący ze sklepu chłopak skrzywił się z dezaprobatą i mruknął pod nosem, że on musiał biec do bankomatu... A następnego dnia pan był tak zachwycony, że wróciłam, że zapłaciłam tylko połowę. I jak tu się nie cieszyć z bycia dziewczyną...?
Jako dziecko zajadałam się koglem moglem. Później Babcia, przerażona widmem salmonelli, przestała ucierać mi jajka. Jako osoba dorosła, odkryłam rozwiązanie idealne - kogel mogel zapiekany. Najlepiej z dużą ilością owoców - mniam. Na blogu Wolna kuchnia znalazłam niezwykle intrygujący dodatek do klasycznej receptury - czerwony pieprz. Ponieważ uwielbiam takie eksperymenty, czym prędzej ruszyłam do kuchni. Okazuje się, że efekt jest niesamowity. U autorki bloga była tarta, ja pominęłam kruchy spód, i przygotowałam szybką wersję w kokilkach. Soczyste, słodkie truskawki, delikatna jajeczna pierzynka i pobudzająca nuta pieprzu, który sprawia, że deser nie jest mdły, a na języku zostaje przyjemnie ostry smak. Koniecznie musicie takie połączenie wypróbować!
Truskawki zapiekane w koglu moglu z czerwonym pieprzem
Zdjęcie - Jak dobrze być dziewczyną i klasyczny deser z truskawkami z lekkim twistem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki: (na 2 porcje)

  • 150 g truskawek
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu


Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki, ułożyć w kokilkach. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać pieprz i wanilię, wymieszać. Masą jajeczną zalać truskawki.
Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Podawać letnie.
Smacznego!
Choć to połączenie jest naprawdę znakomite, i z całego serca je Wam polecam, możecie przygotować deser całkowicie pomijając pieprz, z dodatkiem innych owoców i przypraw. Szukajcie swojej ulubionej kompozycji.

Kategorie przepisów