Jajko w koszulce na sałacie vinaigrette.
Ostatnio częściej jadamy wspólne śniadania. Takie we dwoje, spokojne, prawie romantyczne, z pachnącą mleczną kawą i świeżym pieczywem… Zawsze cicho zazdrościłam tym wszystkim filmowym parom takich pięknych poranków i mam w końcu, po długich latach, doczekałam się, mam. Dlatego też staram się celebrować każdy taki dzień, dopóki młody rok na dobre się jeszcze nie rozkręcił…
Wam również życzę takich śniadań w doborowym towarzystwie, choćby czasami. Po takim starcie łatwiej zmierzyć się z całym dniem, a wiadomo, nie zawsze jest tak pięknie jak w romantycznych filmach… A jeśli moje życzenia się spełnią, przyda się Wam pomysł na pożywną, niezupełnie lekką, choć niewątpliwie zdrową sałatkę z jakiem w koszulce, które po wbiciu widelca rozpływa się po całym talerzu, czosnkowymi grzankami, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret. Jako zwieńczenie świetnie się sprawdzi starty parmezan lub drobinki podsmażonego bekonu. Ta różnorodność kolorów, konsystencji i tekstur sprawia, że trudno jest się oprzeć. Po prostu pycha !
Składniki na 2-3 porcje:
- mieszanka ulubionych sałat (ok 200g) np radicchio, rukola, endywia, sałata rzymska, lodowa itp.
- 2-4 jajka
- 3-4 kromki chleba (może być czerstwy)
- 200g pomidorków koktajlowych
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- miód ok 3 łyżki
- ocet winny jasny ok 3-5 łyżek
- 1 łyżka musztardy
- sól/pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- Parmezan po posypania (zapomniałam dodać, ale świetnie się sprawdzi)
Przygotowanie:
- W szerokim garnku zagotować wodę (ok 1/2 wysokości garnka).
- W międzyczasie przygotować sos vinaigrette: Do soku z cytryny dodać musztardę, sól, pieprz oraz łyżkę miodu i wymieszać trzepaczką. Nie przerywając mieszania, stopniowo dolewać oliwę (ok 3 razy tyle oliwy ile octu) do czasu aż sos zacznie gęstnieć. Sos powinien mieć jednolitą konsystencję. Można użyć małego słoiczka – dodać wszystkie składniki w tej samej kolejności, zakręcić i energicznie potrząsać do momentu połączenia składników. Sos odstawić na 15 minut.
- Szalotkę posiekać w cienkie piórka.
- Na patelni rozgrzać oliwę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodać pomidorki. Doprawić solą, pieprzem oraz łyżką miodu. Podsmażyć chwilę. Pod koniec dodać szalotkę i potrząsnąć patelnią. Zdjąć z ognia, gdy szalotka lekko zmięknie, a pomidorki zaczną pękać.
- Chleb okroić ze skórek. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zmiażdżony ząbek czosnku (jeśli mały to dwa). Wrzucić pokrojony chleb i usmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor często podrzucając patelnią.
- Do gotującej się wody wlać ok 3-4 łyżki octu, posolić.
- Każde jajko wbijać do małej miseczki. Łyżką lekko zakręcić wodę w garnku i wlewać jajko z niskiej wysokości zgodnie z ruchem wody. Gotować ok 3 minuty. Żółtko powinno być płynne.
- Na talerze wykładać po porcji potarganej na strzępki sałaty i pozostałych składników. Na wierzch położyć jajko (lub dwa w zależności od upodobań), posypać grzankami i płatkami parmezanu i skropić sosem.
- Podawać od razu.
Smacznego !