Jajko w koszulce na sałacie vinaigrette.

Jajko w koszulce na sałacie vinaigrette.

Ostatnio częściej jadamy wspólne śniadania. Takie we dwoje, spokojne, prawie romantyczne, z pachnącą mleczną kawą i świeżym pieczywem… Zawsze cicho zazdrościłam tym wszystkim filmowym parom takich pięknych poranków i mam w końcu, po długich latach, doczekałam się, mam. Dlatego też staram się celebrować każdy taki dzień, dopóki młody rok na dobre się jeszcze nie rozkręcił…

Wam również życzę takich śniadań w doborowym towarzystwie, choćby czasami. Po takim starcie łatwiej zmierzyć się z całym dniem, a wiadomo, nie zawsze jest tak pięknie jak w romantycznych filmach… A jeśli moje życzenia się spełnią, przyda się Wam pomysł na pożywną, niezupełnie lekką, choć niewątpliwie zdrową sałatkę z jakiem w koszulce, które po wbiciu widelca rozpływa się po całym talerzu, czosnkowymi grzankami, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret. Jako zwieńczenie świetnie się sprawdzi starty parmezan lub drobinki podsmażonego bekonu. Ta różnorodność kolorów, konsystencji i tekstur sprawia, że trudno jest się oprzeć. Po prostu pycha !

Zdjęcie - Jajko w koszulce na sałacie vinaigrette. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2-3 porcje:

  • mieszanka ulubionych sałat (ok 200g) np radicchio, rukola, endywia, sałata rzymska, lodowa itp.
  • 2-4 jajka
  • 3-4 kromki chleba (może być czerstwy)
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • miód ok 3 łyżki
  • ocet winny jasny ok 3-5 łyżek
  • 1 łyżka musztardy
  • sól/pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • Parmezan po posypania (zapomniałam dodać, ale świetnie się sprawdzi)

Przygotowanie:

  • W szerokim garnku zagotować wodę (ok 1/2 wysokości garnka).
  • W międzyczasie przygotować sos vinaigrette: Do soku z cytryny dodać musztardę, sól, pieprz oraz łyżkę miodu i wymieszać trzepaczką. Nie przerywając mieszania, stopniowo dolewać oliwę (ok 3 razy tyle oliwy ile octu) do czasu aż sos zacznie gęstnieć. Sos powinien mieć jednolitą konsystencję. Można użyć małego słoiczka – dodać wszystkie składniki w tej samej kolejności, zakręcić i energicznie potrząsać do momentu połączenia składników. Sos odstawić na 15 minut.
  • Szalotkę posiekać w cienkie piórka.
  • Na patelni rozgrzać oliwę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodać pomidorki. Doprawić solą, pieprzem oraz łyżką miodu. Podsmażyć chwilę. Pod koniec dodać szalotkę i potrząsnąć patelnią. Zdjąć z ognia, gdy szalotka lekko zmięknie, a pomidorki zaczną pękać.
  • Chleb okroić ze skórek. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zmiażdżony ząbek czosnku (jeśli mały to dwa). Wrzucić pokrojony chleb i usmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor często podrzucając patelnią.
  • Do gotującej się wody wlać ok 3-4 łyżki octu, posolić.
  • Każde jajko wbijać do małej miseczki. Łyżką lekko zakręcić wodę w garnku i wlewać jajko z niskiej wysokości zgodnie z ruchem wody. Gotować ok 3 minuty. Żółtko powinno być płynne.
  • Na talerze wykładać po porcji potarganej na strzępki sałaty i pozostałych składników. Na wierzch położyć jajko (lub dwa w zależności od upodobań), posypać grzankami i płatkami parmezanu i skropić sosem.
  • Podawać od razu.

Smacznego !

Kategorie przepisów