Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami
Dziś zapraszam na przepis na cudowne weekendowe śniadanie. Jajka zapiekane ze szpinakiem, pomidorami w ziołowej śmietance z parmezanem i odrobiną czosnku. Podałam je z tostami i uczciwie przyznam, że zachwyciłam się – to było przepyszne! Proponuję wymieszać całość kawałkiem tosta, tak by rozpłynęło się żółtko i następnie delektować się jego smakiem:). Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 jajka
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę lub plasterki
- 200 g umytego młodego szpinaku
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 50 g parmezanu, startego na tarce
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 100 g masła
- 1 szczypta ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 240 oC, przygotuj 4 małe naczynka żaroodporne i 1 większe.
- Podgrzej śmietankę na bardzo małym ogniu lub w mikrofalówce i wmieszaj parmezan, czosnek i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na dno kokilek wylej śmietankę, a na nią wyłóż pomidory i szpinak. Następnie na wierzch każdej porcji wbij po jajku, dopraw solą i pieprzem i na koniec zetrzyj na każdą porcję masło.
- Włóż naczynka do większego naczynia, wlej do połowy ich wysokości wrzącą wodę i włóż całość do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 10-15 minut, do ścięcia się białka, dbając o to by żółtko zostało płynne. Podawaj z tostami.
Smacznego!
English version
Eggs baked with spinach and tomatoes
(4 servings)
Ingredients:
- 4 eggs
- 2 tomatoes, diced or sliced
- 200 g of baby spinach
- 1 clove of garlic, minced
- 50 g Parmesan cheese, grated
- 1/2 cup of double cream
- 100 g butter, grated
- 1 pinch of herbes deProvence
- salt and pepper
Preparation:
- Preheat the oven to 240 °C, prepare 4 ramekins and 1 bigger casserole dish.
- Heat the cream over very low heat or in the microwave and stir in the parmesan, garlic and season with salt, pepper and herbes de Provence.
- Pour the creaminto ramekins, next place evenly tomatoes and spinach. Top each with egg, season with salt and pepper and finally sprinkle with butter.
- Place ramekins into bigger ovenproof dish, filled half full with boiling water and place in the preheated oven.
- Bake 10-15 minutes, or until egg white is set but egg yolk is still runny. Serve with toasts.
Enjoy!