Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami

Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami

Dziś zapraszam na przepis na cudowne weekendowe śniadanie. Jajka zapiekane ze szpinakiem, pomidorami w ziołowej śmietance z parmezanem i odrobiną czosnku. Podałam je z tostami i uczciwie przyznam, że zachwyciłam się – to było przepyszne! Proponuję wymieszać całość kawałkiem tosta, tak by rozpłynęło się żółtko i następnie delektować się jego smakiem:). Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę lub plasterki
  • 200 g umytego młodego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 50 g parmezanu, startego na tarce
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 100 g masła
  • 1 szczypta ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 240 oC, przygotuj 4 małe naczynka żaroodporne i 1 większe.
  2. Podgrzej śmietankę na bardzo małym ogniu lub w mikrofalówce i wmieszaj parmezan, czosnek i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. Na dno kokilek wylej śmietankę, a na nią wyłóż pomidory i szpinak. Następnie na wierzch każdej porcji wbij po jajku, dopraw solą i pieprzem i na koniec zetrzyj na każdą porcję masło.
  4. Włóż naczynka do większego naczynia, wlej do połowy ich wysokości wrzącą wodę i włóż całość do nagrzanego piekarnika.
  5. Piecz 10-15 minut, do ścięcia się białka, dbając o to by żółtko zostało płynne. Podawaj z tostami.

Smacznego!

Zdjęcie - Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Eggs baked with spinach and tomatoes

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 eggs
  • 2 tomatoes, diced or sliced
  • 200 g of baby spinach
  • 1 clove of garlic, minced
  • 50 g Parmesan cheese, grated
  • 1/2 cup of double cream
  • 100 g butter, grated
  • 1 pinch of herbes deProvence
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Preheat the oven to 240 °C, prepare 4 ramekins and 1 bigger casserole dish.
  2. Heat the cream over very low heat or in the microwave and stir in the parmesan, garlic and season with salt, pepper and herbes de Provence.
  3. Pour the creaminto ramekins, next place evenly tomatoes and spinach. Top each with egg, season with salt and pepper and finally sprinkle with butter.
  4. Place ramekins into bigger ovenproof dish, filled half full with boiling water and place in the preheated oven.
  5. Bake 10-15 minutes, or until egg white is set but egg yolk is still runny. Serve with toasts.

Enjoy!

Kategorie przepisów