Jajka zapiekane ze szpinakiem i kozim serem
Korzystając ze szpinakowego sezonu, zrobiłam pyszne śniadanie tylko dla siebie (małżon jest szpinakosceptykiem – jego strata!). Świeży szpinak, kozi eko ser i pyszne wiejskie jajka... prawdziwa uczta z rana :)
JAJKA ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM I KOZIM SEREM
- 2 jajka,
- ½ pęczka szpinaku,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 50g koziego sera (lub fety),
- sól i pieprz
- szczypiorek
Szpinak dokładnie umyć, osączyć i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i lekko zrumienić na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i dusić jakieś 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony lub pokrojony w kosteczkę ser, wymieszać i rozdzielić do dwóch kokilek. Do środka wbić po jednym jajku. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, aż białko się zetnie. Przed podaniem oprószyć pieprzem i posypać szczypiorkiem.