Jajka zapiekane ze szpinakiem i kozim serem

Jajka zapiekane ze szpinakiem i kozim serem

Korzystając ze szpinakowego sezonu, zrobiłam pyszne śniadanie tylko dla siebie (małżon jest szpinakosceptykiem – jego strata!). Świeży szpinak, kozi eko ser i pyszne wiejskie jajka... prawdziwa uczta z rana :)

Zdjęcie - Jajka zapiekane ze szpinakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
JAJKA ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM I KOZIM SEREM

  • 2 jajka,
  • ½ pęczka szpinaku,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 50g koziego sera (lub fety),
  • sól i pieprz
  • szczypiorek


Szpinak dokładnie umyć, osączyć i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i lekko zrumienić na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i dusić jakieś 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony lub pokrojony w kosteczkę ser, wymieszać i rozdzielić do dwóch kokilek. Do środka wbić po jednym jajku. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, aż białko się zetnie. Przed podaniem oprószyć pieprzem i posypać szczypiorkiem.


Zdjęcie - Jajka zapiekane ze szpinakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów