Jajka zapiekane z ziemniakami, pomidorami i anchois
Rzadko przygotowuję zapiekane jajka, a to przecież świetny pomysł na urozmaicenie dań z nimi. W takiej formie, zwłaszcza z dodatkiem sera, naprawdę dużo zyskują. Ja pomyślałam o połączeniu ich z ziemniakami w pomidorowym sosie doprawionym dość nietypowo anchois. Serdecznie polecam to danie, bo jest wyjątkowo proste, a jednocześnie, można by powiedzieć, niecodzienne. W dodatku sycące i za sprawą cheddara, anchois i pomidorów pełne smaku umami, który tak lubimy.
Jajka zapiekane z ziemniakami,
pomidorami i anchois
- 700g ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 8 filecików anchois
- sól, pieprz
- 6 jajek
- kawałek (50g) cheddara
- 1 dymka
1) Ziemniaki pokroić w sporą kostkę i gotować przez ok. 10 minut.
2) Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek
i smażyć przez kilka minut, mieszając.
3) Dodać pomidory, wędzoną paprykę i oregano.
4) Dodać ziemniaki, wymieszać i gotować przez 3-4 minuty.
5) Dodać anchois i dobrze wymieszać, lekko je rozgniatając.
6) Doprawić pieprzem i solą, jeśli to konieczne.
7) Przełożyć do trzech naczyń do zapiekania (ok. 15x15 cm).
8) Zrobić po dwa wgłębienia i wbić w nie jajka.
9) Posypać startym cheddarem i zapiekać w temperaturze 200 st. C
przez 7-10 minut, w zależności od tego, jakie mają być jajka.
10) Po wyjęciu z piekarnika posypać porcje posiekaną dymką.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 450 kcal