Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie
Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie / Baked eggs with salmon, chard and brie 27 maj , 2014 Brak komentarzy
Dziś, dla odmiany, przedstawiam przepis na bardzo przyjemne i wbrew pozorom szybkie śniadanie. Jajka zapiekane w śmietance z wędzonym łososiem, botwinką i serem brie. Doskonałe z grzankami, które można zamoczyć w płynnym żółtku i serowo-śmietankowym sosie. To było przepyszne danie i na pewno na stałe zagości w naszym menu, jedynie po sezonie zamienię botwinkę na szpinak. Polecam!
Scroll down for English
Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie
(2 porcje)
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g wędzonego łososia
- 60 g sera brie (lub camemberta), pokrojonego w plastry
- 1/2 szklanki śmietanki 30-36%
- 150 g listków botwinki, umytej i posiekanej
- 1 szalotka lub mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C.
- Podsmaż szalotkę do zeszklenia na oleju rzepakowym, dopraw solą i pieprzem. Następnie zdejmij z ognia i wmieszaj listki botwinki (będą się jeszcze dopiekały w piekarniku).
- Przygotuj 2 średniej wielkości naczynka do zapiekania (13-15 cm średnicy) i wyłóż je łososiem.Następnie wyłóż warstwę botwinki, wbij po 2 jajka i rozłóż na nich równomiernie ser, zalej śmietanką (wlałam więcej bo lubię:)) i posyp szczypiorkiem. Tutaj przygotowałam je też w mniejszych naczynkach wbijając po 1 jajku.
- Delikatnie dopraw solą i pieprzem (pamiętaj że łosoś i brie są słonawe), przykryj naczynka folią aluminiową, włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię i dopiekaj kolejne 5 minut, aż białka się zetną a żółtko wciąż będzie płynne.
Smacznego!
English version
Baked eggs with salmon, chard and brie
(2 servings)
Ingredients:
- 4 eggs
- 100 g smoked salmon
- 60 g brie, sliced
- 1/2 cup heavy cream
- 150 g of chard, washed and chopped
- 1 shallot, sliced
- 1 tbs chives, diced
- 2 tbs canola oil
- salt and pepper
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC.
- Sauté the shallots in the canola oil until transparent, season lightly with salt and pepper, turn off the heat, add the chard and mix.
- Next take your two ramekins and layer the smoked salmon and then the chard in them. Crack two eggs in each, and then split the Brie, heavy cream and chives between each.
- Season very lightly with salt and pepper, wrap the eggs with aluminum foil, place them on a sheet tray and bake for 15 minutes. Remove the foil and bake for another 5 minutes or until the whites are completely set and hopefully have some runny yolks.
Enjoy!