Jajka zapiekane z grzybami

Jajka zapiekane z grzybami

Dziś przedstawiam pomysł na łatwe i absolutnie przepyszne śniadanie z książki Gordona Ramsaya ” World kitchen”. Jajka z płynnym, rozlewającym się żółtkiem zapieczone z grzybami w śmietance pod warstwą sera żółtego i podane z chrupiącym chlebkiem. Zachwyciłam się tym daniem, jest doskonałe i jeszcze tak bardzo łatwe w przygotowaniu! Generalnie zawsze jak przygotuję coś z książek Gordona Ramsaya, a mam już ich niemałą kolekcję, to zawsze wszystko wychodzi pyszne. Polecam na śniadanie, szczególnie w leniwy weekendowy poranek, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Jajka zapiekane z grzybami / Baked eggs with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajka zapiekane z grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 20 g masła plus dodatkowo do posmarowania kokilek
  • 400 g grzybów, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
  • 2 duże szalotki (lub 1 cebula), obrane i posiekane w drobną kostkę
  • listki z kilku gałązek tymianku
  • sól i pieprz
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki śmietanki 36%
  • 25 g startego sera cheddar lub innego ulubionego żółtego sera

Przygotowanie:

  1. Umieść patelnię na dużym ogniu, włóż masło i gdy zacznie się pienić włóż grzyby, szalotkę i tymianek. Dopraw solą i pieprzem i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 3-5 minut.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Natłuść masłem 4 większe kokilki i wyłóż do każdej grzyby z patelni (ewentualnie można użyć jednego większego naczynia do zapiekania). Zrób wgłębienia w grzybach i wbij do każdego po jajku. Następnie rozlej wokół każdego jajka po łyżce śmietanki i posyp wierzch startym serem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Przełóż kokilki na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 10-12 minut jeżeli lubisz płynne żółtko, jeśli lubisz ścięte to piecz kilka minut dłużej.
  4. Podawaj natychmiast z chlebkiem lub tostami z masłem.

Smacznego!

Zdjęcie - Jajka zapiekane z grzybami / Baked eggs with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Baked eggs with mushrooms

(4 servings)

Ingredients:

  • 20 g of butter, plus extra for greasing
  • 400 g mushrooms, cleaned and sliced
  • 2 large shallots, peeled and finely chopped
  • few thyme sprigs, leaves picked
  • salt and pepper
  • 4 large eggs
  • 4 tbsp double cream
  • 25 g mature Cheddar, grated

Preparation:

  1. Place a frying pan over high heat. Add the butter and when it begins to foam, toss the mushrooms, shallots and thyme leaves into the pan. Season with salt and pepper. Cook, stirring frequently, for 3-5 minutes.
  2. Preheat the oven to 190 oC. Lightly butter 4 individual gratin dishes and divide the mushroom mixture between them. Make well in the centre and then carefully crack and egg unto the well. Drizzle the cream around each egg and top with a sprinkling of grated cheese. Sprinkle with a pinch of salt and pepper.
  3. Place the gratin dishes on a baking sheet and slide into the oven. Bake for 10-12 minutes for a runny yolk, or a couple of minutes longer, if you prefer the yolk set.
  4. Serve at once, with bread or buttered toast.

Enjoy!

Zdjęcie - Jajka zapiekane z grzybami / Baked eggs with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów