Jajka zapiekane z chorizo
Dziś zapraszam na propozycję śniadaniową. Jakiś czas temu po upojnym wieczorze, to śniadanie dosłownie postawiło mnie na nogi :-) Jajka z płynnym żółtkiem z podsmażonym chorizo z chilli, sosem pomidorowym, zapieczone pod mozzarellą i podane ze szczypiorkiem. Tragedii nie będzie jeżeli chorizo zamienimy na szynkę lub ulubioną kiełbasę. Szybkie, łatwe i podane z tostami – przepyszne!
Scroll down for recipe in English
Jajka zapiekane z chorizo
(2 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 120 g chorizo, pokrojonego w plasterki
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego (ze słoika lub domowej roboty)
- 4 duże jajka
- 2 łyżki startej mozzarelli
- szczypta płatków czerwonej papryczki chili
- sól i pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
- W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć czosnek i podsmaż przez około 2 minuty, aż poczujesz intensywny jego aromat. Dodaj chorizo i podsmażaj kolejną minutę lub dwie.
- Dodaj sos pomidorowy, chili i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przełóż sos z chorizo do kokilek, zrób wgłębienie, wbij po 2 jajka i posyp startym serem.
- Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 13-15 minut (żółtka powinny być płynne). Posyp szczypiorkiem i podawaj z grzankami.
Smacznego!
English version
Baked eggs with chorizo
(2 servings)
Ingredients:
- 1 tablespoon olive oil or canola oil
- 1 clove garlic, minced
- 120 g chorizo, sliced
- 1/2 cup tomato sauce (jarred or homemade)
- 4 large eggs
- 2 tablespoons grated mozzarella
- pinch of red chili pepper flakes
- salt and pepper to taste
- fresh chives, chopped, for garnish
Preparation:
- Preheat oven to 200 oC.
- In a medium pan over medium heat, saute garlic in olive oil until soft and fragrant, about 2 minutes. Add chorizo and cook for another minute or two.
- Add tomato sauce, chili pepper flakes, and season with salt and pepper to taste.
- Transfer tomato sauce and chorizo to oven-safe dishes or ramekins. Make a little well, and gently break eggs on top. Divide cheese evenly and sprinkle on top.
- Bake for 13-15 minutes. Sprinkle with chives and serve with toast.
Enjoy!