Jajka zapiekane na podgrzybkach
Publikowałam już wersję na zapiekane jajka w kąpieli wodnej, były tak wyśmienite, że postanowiłam poeksperymentować z podobną wersją dalej. Tym razem inspiracją był dla mnie przepis Gordona Ramseya. Nie jestem szaloną fanką grzybów ani leśnych, ani pieczarek. Jednak ten przepis odmienił moje spojrzenie na grzyby. Myślę, że odpowiedni sposób przyrządzenia jest kluczem do wprowadzania nawet znienawidzonych w dzieciństwie składników, jestem wręcz przekonana. U mnie ten przepis rozpoczął, ku uciesze mojego męża, który uwielbia grzyby, istną rewolucję smakową. Bardzo polecam.
Ilość: dla 2 osób
Poziom trudności: 2/10
Czas przygotowania: 25minut
Składniki:
- 4 duże jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany min. 22% tłuszczu
- 5 świeżych podgrzybków
- ¼ średniej cebuli
- Sól
- Pieprz
- Masło do wysmarowania foremek i smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Nieduże naczynia żaroodporne smarujemy masłem.
2. Podgrzybki siekamy w kostkę i smażymy do zrumienienia z cebulką na łyżce masła ok. 10 min.
3. Piekarnik nastawiamy na 180st.
4. Usmażone podgrzybki wysypujemy po równo do obu naczyń żaroodpornych.
5. Wybijamy po 2 jajka do każdego naczynia. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Na wierzchu układamy łyżkę kwaśnej śmietany min 22%tłuszczu, i ponownie doprawiamy dolą i pieprzem.
7. Tak przygotowane naczynia umieszczamy w piekarniku i zapiekamy 12-15min.
Smacznego!