Jajka zapiekane na podgrzybkach

Jajka zapiekane na  podgrzybkach

 Publikowałam już wersję na zapiekane jajka w kąpieli wodnej, były tak wyśmienite, że postanowiłam poeksperymentować z podobną wersją dalej. Tym razem inspiracją był dla mnie przepis Gordona Ramseya. Nie jestem szaloną fanką grzybów ani leśnych, ani pieczarek. Jednak ten przepis odmienił moje spojrzenie na grzyby. Myślę, że odpowiedni sposób przyrządzenia jest kluczem do wprowadzania nawet znienawidzonych w dzieciństwie składników, jestem wręcz przekonana. U mnie ten przepis rozpoczął, ku uciesze mojego męża, który uwielbia grzyby, istną rewolucję smakową. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Jajka zapiekane na  podgrzybkach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 25minut

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany min. 22% tłuszczu
  • 5 świeżych podgrzybków
  • ¼ średniej cebuli
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło do wysmarowania foremek i smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Nieduże naczynia żaroodporne smarujemy masłem.

2. Podgrzybki siekamy w kostkę i smażymy do zrumienienia z cebulką na łyżce masła ok. 10 min.

3. Piekarnik nastawiamy na 180st.

4. Usmażone podgrzybki wysypujemy po równo do obu naczyń żaroodpornych.

5. Wybijamy po 2 jajka do każdego naczynia. Doprawiamy solą i pieprzem.

6. Na wierzchu układamy łyżkę kwaśnej śmietany min 22%tłuszczu, i ponownie doprawiamy dolą i pieprzem.

7. Tak przygotowane naczynia umieszczamy w piekarniku i zapiekamy 12-15min.

Smacznego!

Kategorie przepisów