Jajka z majonezem bazyliowym, kaparami i rzeżuchą

Jajka z majonezem bazyliowym, kaparami i rzeżuchą
Zdjęcie - Jajka z majonezem bazyliowym, kaparami i rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z majonezem bazyliowym, kaparami i rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z majonezem bazyliowym, kaparami i rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z majonezem bazyliowym, kaparami i rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z majonezem bazyliowym, kaparami i rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z majonezem bazyliowym, kaparami i rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z majonezem bazyliowym, kaparami i rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z majonezem bazyliowym, kaparami i rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z majonezem bazyliowym, kaparami i rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z majonezem bazyliowym, kaparami i rzeżuchą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200-250 ml oleju Kujawski z bazylią
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów plus dodatkowo do dekoracji
  • sok z 1 cytryny do smaku
  • rzeżucha
  • sól i pieprz
Przygotowanie

W garnku zagotować wodę, ostrożnie włożyć 6 jajek. Ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, odstawić do wystudzenia, a następnie obrać.


Ostatnie jajko sparzyć. Oddzielić żółtko od białka. Białko nie będzie już potrzebne. Żółtko przełożyć do miski, wymieszać z łyżeczką soku z cytryny, solą i musztardą.


Miksując na niskich obrotach, stopniowo dodawać niewielkie ilości oleju. Można go dodawać na raz tylko tyle, ile może się od razu połączyć z masą w misce.


Gdy majonez uzyska odpowiednią gęstość, przerwać miksowanie. Doprawić do smaku, wymieszać z posiekanymi kaparami. Majonez bazyliowy przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce.


Tuż przed podaniem obrane jaja przekroić na połówki. Na każdą połówkę nałożyć porcję majonezu, posypać kaparami i rzeżuchą.



Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.blogspot.com 

Kategorie przepisów