Jajka w sosie musztardowym
Danie popularne w kuchni niemieckiej.
Do tej pory robiłam je w wersji z jajkami na twardo, dzisiaj pierwszy raz ugotowałam jajka w koszulkach - było pysznie.....
Składniki:
10 jajek
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
3 łyżki musztardy
sól, cukier, woda
łyżka octu winnego
Rozpuścić masło z mąką, dodawać po trochu wodę i musztardę do otrzymania odpowiedniej gęstości sosu.
Doprawi solą, dodać łyżeczkę cukru, przykryć garnek z sosem.
W osobnym garnku zagotować wodę, dodać ocet winny. Jajka wbijać po jednym do filiżanki, delikatnie wkładać je do wrzątku. Jednocześnie gotować nie więcej niż 3 jajka. Gotować 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą.
Jedliśmy jajka z pure - polewając wszystko sosem na talerzu.
Smacznego :)