Jajka faszerowane z wędzonym łososiem

Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Jajka faszerowane z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Faszerowane jajka to taki wielkanocny klasyk. Nic dziwnego, w końcu to właśnie jajka są przecież symbolem tych wiosennych Świąt poza tym to przystawka podawana na zimno, można więc z powodzeniem przygotować ją nawet dzień wcześniej, schować do lodówki i mieć od razu gotowe danie na wielkanocne śniadanie.

Zdjęcie - Jajka faszerowane z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czym można faszerować jajka?Przepis - Wydrukuj przepis

Jajka faszerować można na niezliczoną ilość sposobów. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na faszerowane jajka, np:

Dziś przedstawiam Wam kolejną wariację czyli jajka faszerowane z wędzonym łososiem. Ja wybrałam do tego przepisu łososia wędzonego na ciepło (wolę jego smak), możecie jednak użyć i takiego wędzonego “klasycznie”, na zimno.

Faszerowane jajka z wędzonym łososiem doprawić możecie koperkiem (zawsze świetnie łączy się z łososiem), odrobiną pikli np. ogórkami konserwowymi, ostrą w smaku cebulką lub szczypiorem.

Jajka do tego przepisu muszą być oczywiście uprzednio ugotowane na twardo, obrane i ostudzone. Następnie trzeba je przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć żółtko, które następnie dodajemy do przygotowywanego farszu.

Jeśli całe przygotowane nadzienie nie zmieści się Wam w jajkach, nie martwcie się! Możecie podać je na grzankach w formie pysznej pasty!

Moje faszerowane jajka podałam lekko skropione sokiem z cytryny, z kiełkami groszku, które dodały świeżości i chrupkości tej wielkanocnej przystawce. W wersji bardziej eleganckiej możecie podać je z kawiorem na wierzchu.

Zdjęcie - Jajka faszerowane z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • jajko - 5 szt
  • wędzony łosoś - ok. 60g, (wybrałam łososia wędzonego na ciepło)
  • kormiszon - 2 małe sztuki
  • koperek - 1 łyżka, posiekany
  • szczypior - 1 łyżka, posiekany
  • czerwona cebula - 1 łyżeczka, bardzo drobno posiekana
  • majonez - 2-3 łyżki
  • sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku
Przygotowanie:Przepis - Wydrukuj przepis
  1. Jajka ugotuj na twardo (jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić to idealnie, zapraszam do mojego eBooka “JaJem Śniadanie”- link TUTAJ /klik/)
  2. Jajka obierz, przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wyjmij żółtka.
  3. Żółtka przełóż do miski.
  4. Do żółtek dodaj rozdrobnionego łososia, drobno posiekany ogórek konserwowy, koper, szczypior i cebulkę (jeśli ją dodajesz). Wymieszaj.
  5. Dodaj majonez. Wymieszaj.
  6. Nadzienie dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
  7. Farszem nadziewaj miejsca w jajkach po wyjętych żółtkach.
  8. Jeśli został Ci farsz, wykorzystaj go jako pastę do pieczywa.

Kategorie przepisów