Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
Faszerowane jajka to taki wielkanocny klasyk. Nic dziwnego, w końcu to właśnie jajka są przecież symbolem tych wiosennych Świąt poza tym to przystawka podawana na zimno, można więc z powodzeniem przygotować ją nawet dzień wcześniej, schować do lodówki i mieć od razu gotowe danie na wielkanocne śniadanie.
Czym można faszerować jajka?Przepis - Wydrukuj przepis
Jajka faszerować można na niezliczoną ilość sposobów. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na faszerowane jajka, np:
- faszerowane jajka z awokado i rukolą TUTAJ LINK
- faszerowane jajka z pieczoną papryką TUTAJ LINK
- faszerowane jajka z ziołami i kaparami TUTAJ LINK
- faszerowane jajka z suszonymi pomidorami TUTAJ LINK
- klasyczne faszerowane jajka TUTAJ LINK
Dziś przedstawiam Wam kolejną wariację czyli jajka faszerowane z wędzonym łososiem. Ja wybrałam do tego przepisu łososia wędzonego na ciepło (wolę jego smak), możecie jednak użyć i takiego wędzonego “klasycznie”, na zimno.
Faszerowane jajka z wędzonym łososiem doprawić możecie koperkiem (zawsze świetnie łączy się z łososiem), odrobiną pikli np. ogórkami konserwowymi, ostrą w smaku cebulką lub szczypiorem.
Jajka do tego przepisu muszą być oczywiście uprzednio ugotowane na twardo, obrane i ostudzone. Następnie trzeba je przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć żółtko, które następnie dodajemy do przygotowywanego farszu.
Jeśli całe przygotowane nadzienie nie zmieści się Wam w jajkach, nie martwcie się! Możecie podać je na grzankach w formie pysznej pasty!
Moje faszerowane jajka podałam lekko skropione sokiem z cytryny, z kiełkami groszku, które dodały świeżości i chrupkości tej wielkanocnej przystawce. W wersji bardziej eleganckiej możecie podać je z kawiorem na wierzchu.
Składniki:- jajko - 5 szt
- wędzony łosoś - ok. 60g, (wybrałam łososia wędzonego na ciepło)
- kormiszon - 2 małe sztuki
- koperek - 1 łyżka, posiekany
- szczypior - 1 łyżka, posiekany
- czerwona cebula - 1 łyżeczka, bardzo drobno posiekana
- majonez - 2-3 łyżki
- sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku
- Jajka ugotuj na twardo (jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić to idealnie, zapraszam do mojego eBooka “JaJem Śniadanie”- link TUTAJ /klik/)
- Jajka obierz, przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wyjmij żółtka.
- Żółtka przełóż do miski.
- Do żółtek dodaj rozdrobnionego łososia, drobno posiekany ogórek konserwowy, koper, szczypior i cebulkę (jeśli ją dodajesz). Wymieszaj.
- Dodaj majonez. Wymieszaj.
- Nadzienie dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
- Farszem nadziewaj miejsca w jajkach po wyjętych żółtkach.
- Jeśli został Ci farsz, wykorzystaj go jako pastę do pieczywa.