Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami
Klasyka klasyk. Faszerowane jajka to sztandarowa pozycja na niejednym polskim stole wielkanocnym.
W tej wersji nawiązuję nieco do klimatów ciepłego Południa doprawiając farsz słodkimi suszonymi pomidorami i pikantną harissą, ostrą pastą z papryczki chilli i czosnku. Dla odmiany.
Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami Składniki
- jajko - 3 szt
- suszone pomidory - 3 duże plastry
- majonez - 1 łyżka
- harissa - do smaku
- sól, pieprz - do smaku
- różowy pieprz, suszone pomidory, zioła - do ozdoby
Jajka ugotuj na twardo, przetnij wzdłuż, delikatnie wyjmij żółtka.
Do miseczki włóż żółtka, rozdrobnij je widelcem. Dodaj majonez i pokrojone w małe kawałki pomidory. Wymieszaj.
Dopraw do smaku harissą, solą i pieprzem. Farszem napełnij jajka. Ozdób kolorowym pieprzem lub świeżymi ziołami.