Jajka faszerowane szynką i śliwkami
Są takie potrawy, które na stałe weszły do polskiej kuchni jako te, które serwuje się gościom. Jedną z nich są jajka faszerowane. Bez względu na to, czym są nadziewane, zawsze cieszą się powodzeniem, mimo że znajdują się i malkontenci, dla których takie jajka są za mało ą-ę ;)
Poniżej przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów. Wielkanoc za pasem, więc kto wie, może komuś przypasuje?... ;)
JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ I ŚLIWKAMI
6 jajek,
160g wędzonej szynki (najlepiej z tłuszczykiem),
6 sztuk miękkich, wędzonych śliwek,
1-2 łyżki majonezu,
łyżeczka pikantnej musztardy,
sól i pieprz,
rzodkiewki i zielenina do dekoracji
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i zmielić je w maszynce lub zmiksować w blenderze razem z szynką i śliwkami. Dodać musztardę i tyle majonezu, by masa miała odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać na połówki jaj łyżeczką albo za pomocą szprycy. Ozdobić rzodkiewką i zieleniną.
(przepis pochodzi z książeczki "Wielkanocne potrawy kuchni domowej")
Poniżej przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów. Wielkanoc za pasem, więc kto wie, może komuś przypasuje?... ;)
JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ I ŚLIWKAMI
6 jajek,
160g wędzonej szynki (najlepiej z tłuszczykiem),
6 sztuk miękkich, wędzonych śliwek,
1-2 łyżki majonezu,
łyżeczka pikantnej musztardy,
sól i pieprz,
rzodkiewki i zielenina do dekoracji
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i zmielić je w maszynce lub zmiksować w blenderze razem z szynką i śliwkami. Dodać musztardę i tyle majonezu, by masa miała odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać na połówki jaj łyżeczką albo za pomocą szprycy. Ozdobić rzodkiewką i zieleniną.
(przepis pochodzi z książeczki "Wielkanocne potrawy kuchni domowej")