Jajka faszerowane pieczarkami. Na Wielkanoc.
Temat przewodni: j a j o :)
I robiłam te jaja w jeden dzień, bo zapomniałam ze luty taki krótki ;-) hihi, a deadline do końca miesiąca :D Mistrz!
I to w dzień tuż po powrocie z całkiem długiego urlopu, wiecie jak to po urlopie - t o t a l n i e odklejona od rzeczywistości i półprzytomna.
Ale jest! I mam już te wielkanocne jaja, ze tak powiem, za sobą ! ;-)
Jeszcze coś z tego jajecznego cyklu na pewno się tutaj pojawi.
A realizacja oczywiście, dla 'Mody na Zdrowie'.
Tymczasem! Wiosna w pełni! Sezon parapetowy w pełni, czyt. ja z laptopem na kolanach + koty razem ze mną - cały ten majdan na j e d n y m parapecie. Tank's God(!) za szerokie parapety w kamienicach! <3 U w i e l b i a m!
Także jakby ktoś się dziwił, żem taka opalona... To już wiecie :)
• • •
PS.
A swoją drogą, może macie Kochani jakieś fajne przepisy na faszerowane wielkanocne jaja?
Podzielicie się w komentarzach? Będę wdzięczna!
• • •
Jajka faszerowane z pieczarkami (na Wielkanoc i nie tylko!)
(porcja dla dwóch osób)
4 jajka, ugotowane na tardo
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
4 duże pieczarki, drobniutko posiekane
1 łyżka masła klarowanego
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
szczypiorek, posiekany, do posypania
Jajka przekrawamy na pól, ostrożnie wyjmujemy żółtka. W miseczce zgniatamy żółtka widelcem z dodatkiem majonezu i jogurtu greckiego.
Pieczarki podsmażamy na maśle klarowanym.
Łączymy masę z żółtek z pieczarkami, doprawiamy do smaku. Do każdej połówki białka wkładamy łyżką solidną porcję nadzienia.
Posypujemy świeżym szczypiorkiem (możecie też posypać jajka np. natką pietruszki, koperkiem czy posiekaną rzeżuchą).
Smacznego!