Jajka faszerowane pieczarkami i chrzanowym serkiem
Jajka faszerowane pieczarkami
Najlepsze jajka faszerowane pieczarkami, cebulką, kremowym serkiem chrzanowym, majonezem i posiekanym koperkiem. Jajka faszerowane są szybkie i proste w przygotowaniu. Nadzienie można doprawić według własnego uznania - można dodać więcej przypraw i własnych dodatków. Farszu może odrobinę zostać - fantastycznie smakuje do kanapek z dodatkiem szynki i kiszonego ogórka!
- Jajka faszerowane pieczarkami to efektowna przystawka na Wielkanoc, przyjęcie rodzinne lub spotkanie ze znajomymi.
- Idealny farsz z pieczarkami i kremowym serkiem z dodatkiem chrzanu to gwarancja niesamowitego smaku.
- Łatwy i wypróbowany przepis.
Jajka faszerowane.
Jajka faszerowane
To całkowicie klasyczny przepis na jajka faszerowane, można je jednak przygotować na milion sposobów. Świetnie smakują z dodatkiem chrupiącego boczku, pokrojonych drobniutko ogórków kiszonych lub papryką. Ułożone na talerzu i udekorowane posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub rzeżuchą zaspokoją nie tylko apetyt, ale ucieszą także wzrok.
Oto kilka innych przepisów na jajka, które mogą Ci się spodobać:
- Sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą>>>
- Idealna sałatka jajeczna z najlepszym sosem>>>
- Jajecznica z kiełbasą, delikatna i puszysta, przepis>>>
- Jajka zapiekane w muszelkach>>>
- Jajecznica z rybą wędzoną>>>
- Jajka sadzone w sosie chrzanowym>>>
- Jajka faszerowane ćwikłą i serkiem>>>
- Jajka w sosie śmietanowym z rzodkiewką>>>
- Surówka z sałaty i jajek do obiadu>>>
- Jajka sadzone na obiad>>>
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami to smakowity i szybki pomysł na przekąskę - zobacz składniki i przyprawy potrzebne do ich przygotowania:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 5-6 dużych pieczarek
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki kremowego serka śmietankowego z chrzanem
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 gałązki koperku (bez łodyżek, same piórka)
- 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- szczypta cayenne
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, sok z cytryny do smaku
- posiekany szczypiorek, kiełki, rzeżucha do dekoracji jajek faszerowanych
Jajka faszerowane pieczarkami przepis
Krok 1.
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, następnie przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka.
- Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami.
- Cebulkę obrać i bardzo drobno posiekać.
- Gałązki koperku drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulkę i podsmażyć chwilę. Gdy zmięknie dodać starte pieczarki, smażyć razem, aż cebulka i pieczarki będą gotowe i cała woda spod pieczarek odparuje. Doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu - odstawić na bok do wystudzenia.
- W tym czasie do miseczki włożyć ugotowane żółtka jajek, rozetrzeć widelcem, dodać kremowy serek śmietankowy z chrzanem, majonez, koperek, paprykę, cayenne i wymieszać starannie na gładką pastę. W razie konieczności można dodać odrobinę gęstej śmietany lub jogurtu greckiego.
- Do powstałego farszu dołożyć wystudzone pieczarki, wymieszać razem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Wydrążone połówki ugotowanych jajek ułożyć na talerzu, nałożyć przygotowany farsz z pieczarek i udekorować świeżymi ziołami.
Mam nadzieję, że przepis na jajka faszerowane pieczarkami spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Jajka faszerowane pieczarkami.