Jajka faszerowane. Na Wielkanocny stół.
Pamiętam jak robiłyśmy je z Mamą. Kolorowe, faszerowane jajka. Z koperkiem, z curry, z ziołami. Tuż przed wielkanocnym śniadaniem. Zawsze kilka rodzajów, bo w zasadzie można zrobić nadzienie ze wszystkiego.
Dziś bazyliowe - ze świeżą bazylią i zielonym pesto. Oczywiście możecie pokusić się o własne pesto, byłyby jeszcze lepsze! Ja niestety nie miałam czasu, zadowoliło mnie włoskie, ze słoiczka. Odrobina przypraw i kiełki do dekoracji. Wykorzystałam kiełki buraka, mają najpiękniejszy kolor! Śmiało możecie też użyć kiełków rzeżuchy czy rzodkiewki. Lub jakich tylko chcecie.
Smacznego!
Jajka faszerowane na stół Wielkanocny. /porcja na 2 faszerowane jajka/
3 jajka, ugotowane na twardo, 1 - 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki zielonego pesto, kilka drobno posiekanych liści bazylii, odrobina soli i pieprzu, do smaku, garść ulubionych kiełków - użyłam kiełków buraka
Ugotowane jajka przekrawamy na pół, delikatnie wyciągamy żółtka. W miseczce rozgniatamy widelcem żółtka z majonezem, dodajemy pesto i bazylię. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowym farszem napełniamy połówki białek.
Na górze układamy kiełki.
Smacznego!