Jaja przepiórcze w tymiankowo-pomarańczowej marynacie
Wielkanoc zbliża się do nas małymi krokami. Jest czas na ustalenie świątecznego menu, wypróbowaniu przepisów, wymyśleniu nowych.
U nas na stole królują jaja i biała kiełbasa!
Już dziś namawiam Was na wypróbowanie jaj marynowanych w białej zalewie octowej, w balsamico czy jak dziś pomarańczowo-tymiankowej.
O jajach w białym wydaniu będę Wam często przypominać głównie na fb.
Wiele osób już je zrobiło, zachwala, więc bardzo,ale to bardzo Wam polecam! To nasz numer 1!
Składniki:
Smacznego ;)
U nas na stole królują jaja i biała kiełbasa!
Już dziś namawiam Was na wypróbowanie jaj marynowanych w białej zalewie octowej, w balsamico czy jak dziś pomarańczowo-tymiankowej.
O jajach w białym wydaniu będę Wam często przypominać głównie na fb.
Wiele osób już je zrobiło, zachwala, więc bardzo,ale to bardzo Wam polecam! To nasz numer 1!
Składniki:
- 20 przepiórczych jaj
- 1 duża pomarańcza
- kilka gałązek świeżego tymianku - 4-5
- 1 suszona ostra papryczka
- marynata: 1 szklanka wody, 1/2 szklanki octu winnego z białego wina, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, zagotować, ostudzić
- obrać jajka, nie uszkadzając ich
- pomarańcze umyć, pokroić na plasterki
- w słoiku ułożyć na przemian pomarańcze, jajka, gałązki tymianku, ostrą papryczkę
- całość zalać letnią marynatą, odstawić do lodówki na 4-5 dni
- po tym czasie czuć już w każdym kęsie pomarańczowo-tymiankową marynatę z ostrym "pazurem" od papryczki i pieprzu
Smacznego ;)