Jagodzianki z orzechową kruszonką
Tym pięknym (prawda?) jagodziankom nadaję tytuł 'najlepsiejszych'! Puchate i lekkie jak chmurka ciasto wypełnione po brzegi jagodowym nadzieniem. Orzechowa kruszonka wieńczy dzieło :) Swoją drogą jest tak dobra, że wyjadałam okruszki, które ostały się na blaszce...
I jak one pachną!
Składniki na ciasto - szczerze polecam! rewelacyjny przepis bazowy, z którego będę często korzystać przepis z gazetki Palce Lizać. dostępny również na stronie gazeta.pl, skąd go cytuję
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 75 g roztopionej margaryny
- 75 g cukru
- 2 żółtka
- 250 g mąki pszennej [dałam 300 g, przy 250 ciasto niemiłosiernie się lepiło]
- szczypta soli
- około 200 g jagód [plus 1 łyżka cukru]
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
kruszonka*
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 80 g zimnej margaryny
- szczypta soli
Krok 1
Mleko podgrzej. Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj połowę podgrzanego mleka i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Krok 2
Resztę mleka wymieszaj z roztopioną margaryną.
Krok 3
Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj żółtka i pozostały cukier. Dodaj zaczyn drożdżowy i mleko z margaryną.
Krok 4
Wyrób gładkie, miękkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
Krok 5
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 8 części. Każdą rozpłaszcz ręką na placuszek, wypełnij jagodami wymieszanymi z cukrem i uformuj bułeczki [ciasto może się lekko lepić, ale wystarczy każdy oderwany kawałek ciasta oprószyć lekko mąką - bułeczki formują się bardzo łatwo i zgrabnie]. Bułeczki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Pamiętaj, żeby zachować odległość między bułeczkami - będą rosły też w piekarniku.
Krok 6
Wszystkie składniki kruszonki wysyp na stolnicę i utrzyj z pokrojoną w kostkę zimną margaryną tak, aby konsystencja przypominała mokry piasek.
Krok 7
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krok 8**
Następnie posyp jagodzianki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C z termoobiegiem (170 st. C zwykły piec). Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 170 st. C (190 st. C) i piecz jeszcze około 15 minut - jagodzianki powinny być rumiane. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
*kruszonki wychodzi bardzo dużo! do posypania wystarczy połowa lub nawet 1/3 podanych składników. niemniej bardzo polecam przygotować jej podaną ilość a resztę zamrozić. już część wykorzystałam do crumble, reszta czeka na chałkę ;)
** piekłam w niedużym opiekaczu elektrycznym - ok. 25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem, plus 2-3 minuty z grzaniem od góry żeby nabrały ładnego kolorku z wierzchu