Jagodzianki z kruszonką - najlepsze!
Nie wiem jak Wy, ale ja co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego.
Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, ciasta ucierane, serniki, tarty, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki!
Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis!
Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką jest czymś, co skusi każdego!
To najlepszy przepis na jagodzianki!
Koniecznie spróbujcie, a totalnie się w nich zakochacie i nie będziecie już chcieli innego przepisu!
Gwarantuję!
SKŁADNIKI:
( 12-14 szt )
CIASTO DROŻDŻOWE:
* mąka pszenna – 550 g
* świeże drożdże – 30
* mleko 3,2% – 250 m
* masło min. 82% – 100 g
* jajko L – 2 szt
* cukier – 4 łyżki
KRUSZONKA:
* mąka krupczatka – 200 g
* cukier drobny – 50 g
* miękkie masło – 100 g
DODATKOWO:
* borówki / jagody
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUSZONKA:
Składniki mieszamy, rozcieramy w palcach, chłodzimy.
OWOCE:
Borówki/jagody zasypujemy cukrem.
CIASTO DROŻDŻOWE:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajka – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, delikatnie zagniatamy, urywamy po kawałku i rozpłaszczamy w dłoniach.
Na środek każdego placuszka układamy borówki/jagody, zawijamy bułeczkę,”kulkujemy”, odstawiamy do ponownego podrośnięcia ( 20 minut ).
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką, pieczemy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.
Smacznego!