Jagodzianki - pyszne drożdżówki na maślance
Nie mamy juz dostepu do jagod lesnych ale w zastepstwie sprawdzi sie doskonale borowka amerykanska.Nie jest wprawdzie tak soczysta jak jej lesna krewniaczka.za to rownie smaczna,tak samo zdrowa i prostsza w obsludze.Nie ma potrzeby mieszania borowek z maka.Po raz pierwszy robilam ciasto drozdzowe na maslance.Jest doskonale,bardzo plastyczne,naprawde godne polecenia.Na drozdzowki jest zawsze dobra pora.Poza tym to najzdrowszy i najmniej kaloryczny slodki dodatek do kawy lub na drugie sniadanie,a te upieczone w domu nie maja sobie rownych.Zapraszam do przepisu.
Skladniki na 14 buleczek a 50 g:
400g maki (200g pszennej 550 i 200 g orkiszowej 1050)
130 g maslanki
60 g wody
2 zoltka
50 g masla
50 g cukru
1 op.suchych drozdzy
1/3 lyzeczki soli
Skladniki na kruszonke:
30 g maki orkiszowej
30 g wiorkow kokosowych
30 g masla
30 g cukru
dodatkowo: 1 bialko do posmarowania
Wykonanie:
- maslanke z woda podgrzac w rondelku.Dodac maslo w kawalkach,by zmieklo
- odwazyc make,dodac sol,cukier,opakowanie suchych drozdzy,dodac mleko,zoltka i wyrobic hakiem gladkie,nie lepiace sie ciasto.Przykryc mise robota folia spozywcza i odstawic w cieple miejce do podwojenia objetosci
- z podanej ilosci ciasta zrobilam 14 buleczek odwazajac na wadze po 50 g ciasta na buleczke.Mozesz zrobic mniej bulek troche wiekszych.Uformowac kulki,rozplaszczyc je w dloniach,ulozyc na blaszce i zostawic do napuszenia.Nastepnie w kazdej bulce zrobic denkiem od szklanki wglebienie ,dociskajac mocno szklanke do blachy.Zaglebienie wypelnic jagodami.Rant kazdej buleczki posmarowac roztrzepanym bialkiem.Rozsypac na buleczce kruszonke
- jagodzianki wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C 22-25 minut
- studzic na kratce