Jagodzianki. Najlepsze na świecie.

Jagodzianki. Najlepsze na świecie.
Zdjęcie - Jagodzianki. Najlepsze na świecie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 65
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 45minuty

Wiedziałam, że jeśli w tym sezonie upiekę jagodzianki to będą właśnie wg tego przepisu, gdyż już dawno leżał "odfajkowany" do zrobienia.  Dodatek sera mascarpone do ciasta sprawił, że jest ono niesamowicie puszyste i długo pozostaje świeże. Nadzienie jagodowe u mnie pachniało wanilią ponieważ użyłam do nich jagód z nalewki, do której dołożyłam laskę wanilii. Są to najlepsze drożdżówki jakie do tej pory upiekłam.

Źródło

Składniki Instrukcje

Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką, cukrem. Rozpuścić w mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut.

Mąkę przesiać z solą i cukrami do dużej miski. Dodać w cząstkach masło i mascarpone. Ugnieść na kruszonkę. Dodać zaczyn i jajko oraz mleko. Zagnieść ok. 10 minut - ciasto ma być gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.

Owoce delikatnie wymieszać z cukrem i mąką. Odstawić.

Ciasto podzielić na 18 kuleczek (po ok. 70g). Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć kuleczki, przykryć wilgotną ściereczką, zapomnieć na 15 minut.

Każdą cząstkę rozpłaszczyć dłonią na placuszek, nałożyć kopiastą łyżeczkę borówek, dokładnie zlepić (jak pieroga), podwinąć końce, zlepić, delikatnie aczkolwiek stanowczo zrolować w podłużne bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 35-45 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w 180-190st.C przez ok. 15-20 minut lub zarumienienia się. Wystudzić na kuchennej kratce.

Zdjęcie - Jagodzianki. Najlepsze na świecie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów