Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką są doskonałym pomysłem na szybki i łatwy deser. Teraz, gdy owoce są najtańsze i najsmaczniejsze, można korzystać z ich dobrodziejstw bez ograniczeń. Ten deser jest idealną propozycją dla osób, które nie potrafią lub zwyczajnie nie lubią piec ciast. Tutaj wystarczy wymieszać owoce z mąką i cukrem bezpośrednio w naczyniu do zapiekania, a następnie posypać łatwą kruszonką z płatków owsianych. Później tylko zapiekamy i gotowe. Uwielbiam je jeść z ulubionymi lodami, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką

(8 porcji)

Składniki na nadzienie:

  • 4-5 średnich brzoskwiń, obranych i bez pestek i pokrojonych na grube plastry
  • 1 szklanka jagód
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na kruszonkę:

  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki płatków owsianych

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, najlepiej palcami rozgniatając masło aż powstanie klasyczna kruszonka i odstaw.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm.
  3. W przygotowanym naczyniu do zapiekania wymieszaj wszystkie składniki nadzienia i posyp wierzch równomiernie kruszonką.
  4. Piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni (pod koniec włączam funkcję grilla dla lepszego efektu). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Jak dla mnie danie jest jeszcze smaczniejsze na zimno.

Smacznego!

Zdjęcie - Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Blueberry peach crisp

(8 servings)

Ingredients for filling:

  • 4-5 medium peaches, peeled, stoned and cut into thick slices
  • 1 cup blueberries
  • 1/4 cup all-purpose flour
  • 1/4 cup granulated sugar
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon vanilla extract

Ingredients for streusel:

  • 115 g unsalted butter in room temperature
  • 1/2 cup flour
  • 1/2 cup brown sugar
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 3/4 cup old-fashioned rolled oats

Preparation:

  1. Mix streusel ingredients in a medium bowl and rub together until the mixture is crumbly. Set aside.
  2. Preheat oven to 180 oC. Lightly grease a 23 cm baking dish.
  3. Mix all of the filling ingredients together in a prepared baking dish and top with prepared streusel.
  4. Bake for 40-45 minutes until the topping is golden brown and the fruit juices are bubbling around the edges. Remove from the oven, place on a wire rack, and allow to cool slightly before serving. Serve warm, room temperature, or cold.

Enjoy!

Zdjęcie - Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów