Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką
Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką są doskonałym pomysłem na szybki i łatwy deser. Teraz, gdy owoce są najtańsze i najsmaczniejsze, można korzystać z ich dobrodziejstw bez ograniczeń. Ten deser jest idealną propozycją dla osób, które nie potrafią lub zwyczajnie nie lubią piec ciast. Tutaj wystarczy wymieszać owoce z mąką i cukrem bezpośrednio w naczyniu do zapiekania, a następnie posypać łatwą kruszonką z płatków owsianych. Później tylko zapiekamy i gotowe. Uwielbiam je jeść z ulubionymi lodami, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką(8 porcji)
Składniki na nadzienie:
- 4-5 średnich brzoskwiń, obranych i bez pestek i pokrojonych na grube plastry
- 1 szklanka jagód
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Składniki na kruszonkę:
- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3/4 szklanki płatków owsianych
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, najlepiej palcami rozgniatając masło aż powstanie klasyczna kruszonka i odstaw.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm.
- W przygotowanym naczyniu do zapiekania wymieszaj wszystkie składniki nadzienia i posyp wierzch równomiernie kruszonką.
- Piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni (pod koniec włączam funkcję grilla dla lepszego efektu). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Jak dla mnie danie jest jeszcze smaczniejsze na zimno.
Smacznego!
English version
Blueberry peach crisp(8 servings)
Ingredients for filling:
- 4-5 medium peaches, peeled, stoned and cut into thick slices
- 1 cup blueberries
- 1/4 cup all-purpose flour
- 1/4 cup granulated sugar
- 1/4 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon vanilla extract
Ingredients for streusel:
- 115 g unsalted butter in room temperature
- 1/2 cup flour
- 1/2 cup brown sugar
- 1 teaspoon ground cinnamon
- 3/4 cup old-fashioned rolled oats
Preparation:
- Mix streusel ingredients in a medium bowl and rub together until the mixture is crumbly. Set aside.
- Preheat oven to 180 oC. Lightly grease a 23 cm baking dish.
- Mix all of the filling ingredients together in a prepared baking dish and top with prepared streusel.
- Bake for 40-45 minutes until the topping is golden brown and the fruit juices are bubbling around the edges. Remove from the oven, place on a wire rack, and allow to cool slightly before serving. Serve warm, room temperature, or cold.
Enjoy!