Jagnięce kotleciki z kością z wolnowaru
Niezwykle proste w przygotowaniu, aromatyczne i miękkie kotleciki jagnięce. Ponieważ ze smażeniem tych małych kotlecików miałam różne, nie zawsze udane doświadczenia, tym razem postanowiłam włożyć je do wolowaru. Warto było. Wyszły naprawdę pyszne! Polecam!
inspiracja tutaj
składniki (na 2 - 3 porcje)
500 g jagnięcych kotlecików z kością (u mnie z combra - 8 szt)
2 - 3 duże ząbki czosnku, posiekane
3 gałązki rozmarynu, oberwane i posiekane igiełki
1 cebula
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/4 -1/3 łyżeczki pieprzu
czosnek suszony
oliwa z oliwek
sól
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kotleciki umyć i osuszyć. Każdy kotlet posypać z obu stron solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, tymiankiem i oregano. Można też wszystkie przyprawy wymieszać w misce i tak przygotowaną mieszanką przyprawić mięso. Czosnek drobno pokroić, cebulę pokroić w piórka. Na dnie misy wolnowaru położyć cebulę, 2/3 pokrojonego czosnku, skropić oliwą. Ułożyć na cebuli jagnięcinę, posypać resztą czosnku i rozmarynem, skropić oliwą, przykryć. Gotować w ustawieniu low 4-6 godzin. Smacznego!
inspiracja tutaj
składniki (na 2 - 3 porcje)
500 g jagnięcych kotlecików z kością (u mnie z combra - 8 szt)
2 - 3 duże ząbki czosnku, posiekane
3 gałązki rozmarynu, oberwane i posiekane igiełki
1 cebula
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/4 -1/3 łyżeczki pieprzu
czosnek suszony
oliwa z oliwek
sól
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kotleciki umyć i osuszyć. Każdy kotlet posypać z obu stron solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, tymiankiem i oregano. Można też wszystkie przyprawy wymieszać w misce i tak przygotowaną mieszanką przyprawić mięso. Czosnek drobno pokroić, cebulę pokroić w piórka. Na dnie misy wolnowaru położyć cebulę, 2/3 pokrojonego czosnku, skropić oliwą. Ułożyć na cebuli jagnięcinę, posypać resztą czosnku i rozmarynem, skropić oliwą, przykryć. Gotować w ustawieniu low 4-6 godzin. Smacznego!