Jaglane babeczki z jagodami, białą czekoladą i wanilią

Jaglane babeczki z jagodami, białą czekoladą i wanilią

Właściwie tego przepisu wcale miało tutaj nie być.
Jednak tuż po publikacji zdjęcia na moim instagramowym profilu, od razu zapytaliście o przepis na te babeczki.


Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika waniliowa chmurka (@waniliowachmurka) 3 Sty, 2017 o 12:45 PST


Jest prosty i przyjemny, zatem łapcie :-)
Dodatkowo lubię go za to, że jest jednym ze sposobów wykorzystania ugotowanej kaszy jaglanej.
Zdjęcie - Jaglane babeczki z jagodami, białą czekoladą i wanilią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Jaglane babeczki z jagodami, białą czekoladą i wanilią
/ przepis własny, składniki na 12 sztuk/

- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki jaglanej
- 50 g ugotowanej kaszy jaglanej*
- 1/2 szklanki mleka lub płynnego jogurtu naturalnego
- 100 g cukru kokosowego
- 100 ml oleju kokosowego lub rzepakowego
- 2 jajka
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 1/2 szklanki mrożonych jagód
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody
- szczypta soli


Kaszę ugotuj i ostudź. Czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce.
W misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, posiekaną czekoladę i cukier kokosowy.
W drugiej misce ubij jajka wraz z mlekiem lub jogurtem, olejem i ekstraktem waniliowym.
Następnie dodaj jagody i dokładnie wymieszaj wszystko za pomocą zwykłej łyżki.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami i nakładaj do niej porcje ciasta ( ok. 1,5 łyżki surowego ciasta na każdą babeczkę).
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. i piecz w nim babeczki przez 15 minut (bez termoobiegu).
Następnie je wystudź.
Smacznego! :-)

Uwagi:
Jak ugotować kaszę jaglaną? To proste. Odmierz 1/2 szklanki kaszy ,upraż ją na suchej patelni. Kasza powinna intensywnie zacząć pachnieć- tak ma być. Następnie przesyp kaszę do niedużego garnka, zalej przegotowaną wodą, wymieszaj i wylej płyn. Dolej do garnka świeżą, gorącą wodę (3/4 szklanki) i wsyp odrobinę soli. Przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę przez ok. 4 minuty od zagotowania. Wyłącz palnik i pozostaw garnek na wyłączonym, ale jeszcze ciepłym palniku na ok. 10 minut. Po tym czasie odkryj garnek, odparuj kaszę i wymieszaj.

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!


______________________________♥_________________________

Kategorie przepisów