Jaglana tarta z truskawkami i pełnoziarnistym spodem

Jaglana tarta z truskawkami i pełnoziarnistym spodem

Zdjęcie - Jaglana tarta z truskawkami i pełnoziarnistym spodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Muszę Wam się pochwalić. Od dwóch dni jestem dyplomowaną Panią Dietetyk !Z tej okazji upiekłam jaglaną tartę na pełnoziarnistym spodzie oczywiście na wierzchu poukładałam truskawki, wiadomo - sezon w pełni.Bierzcie kawałek, a potem najlepiej cały przepis! :)
Zdjęcie - Jaglana tarta z truskawkami i pełnoziarnistym spodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jaglana tarta z truskawkami i pełnoziarnistym spodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jaglana tarta z truskawkami i pełnoziarnistym spodem/przepis własny, składniki na 1 tartę o średnicy 24 cm/
masa:- 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)- 2 szklanki pełnotłustego mleka- 1/2 puszki mleka kokosowego- 30 g oleju kokosowego- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1/4 szklanki cukru- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

pełnoziarnisty spód:
- 160 g mąki pszennej- 20 g otrębów pszennych- 120 g zimnego masła- 40 g cukru pudru- 30 g zmielonych migdałów (można zastąpić innymi orzechami np. laskowymi, ziemnymi)- ziarenka z 1/2 laski wanilii- 1 żółtko- szczypta soli

dodatkowo:- 1 łyżka oleju kokosowego- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
dekoracja:- świeże truskawki


Formę na tartę smaruję za pomocą pędzelka olejem kokosowym i posypuję mąką pełnoziarnistą.Mąkę przesiewam do miski, dodaję otręby, pokrojone w kostkę masło, wrzucam cukier puder, wsypuję sól i wydrążone ziarenka wanilii, dodaję jajko.Wszystko zagniatam na zwarte i elastyczne ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na 1 h do zamrażalnika.Po tym czasie rozwałkowuję je na blacie posypanym mąką i przekładam do formy. Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Podpiekam spód na złoty kolor, trwa to zazwyczaj około 15 minut.Na sitku o drobnych oczkach dokładnie płuczę kaszę jaglaną ( dzięki temu pozbywam się nieprzyjemnej goryczki).
Następnie zagotowuję mleko, wsypuję kaszę i gotuje ją na wolnym ogniu- stale mieszając przez ok. 15 minut, dodaję olej kokosowy. Następnie wlewam mleko kokosowe, wszystko dokładnie blenduję na papkę.
Dodaję cukier, ekstrakt, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam. Próbuję- masa jest pyszna.
Przelewam ją na wcześniej podpieczony spód i piekę w piekarniku ok.25 minut.
Studzę i odstawiam na noc do lodówki. Po tym czasie dekoruję tartę umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Smacznego!
Zdjęcie - Jaglana tarta z truskawkami i pełnoziarnistym spodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów