Jacket potato z rostbefem i grillowanymi warzywami

Jacket potato z rostbefem i grillowanymi warzywami
Zdjęcie - Jacket potato z rostbefem i grillowanymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jacket potato z rostbefem i grillowanymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jacket potato z rostbefem i grillowanymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jacket potato z rostbefem i grillowanymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 duże ziemniaki
  • 100 g stek z rostbefu
  • średniej wielkości papryka
  • średniej wielkości pomidor
  • średniej wielkości cukinia
  • 10 pieczarek
  • szklanka bulionu wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bourbonu
  • świeżo zmielona sól morska i czarny pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie myjemy, szorujemy szczoteczką, a piekarnik rozgrzewamy do 200°C (termoobieg). Osuszone ziemniaki nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach, następnie skrapiamy obficie oliwą. Umieszczamy je w naczyniu do zapiekania i pieczemy przez 60 min.


Teraz przygotowujemy warzywa: myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy je do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy.


Stek przyzwyczajamy do temperatury pokojowej. Nieschłodzone masło łączymy z posiekanym szczypiorkiem, odstawiamy.


Po upływie 50 min. rozgrzewamy grill, na którym układamy warzywa oraz stek. Warzywa grillujemy przez ok. 3 min. z każdej strony. Stek, w zależności od grubości (nasz miał 1,5 cm), smażymy ok. 15 s z każdej strony, po dwa razy. Obróbkę termiczną steka kończymy w piekarniku. Umieszczamy go tam na ok. 5 min. i wyciągamy wraz z ziemniakami, odstawiamy na 10 min., po czym kroimy go na cieniutkie plasterki.


W niewielkim garnuszku rozgrzewamy bulion, umieszczamy w nim ok ¼ warzyw, zalewamy alkoholem, zagotowujemy, po czym blendujemy na sos.


Ziemniaki nacinamy na krzyż, delikatnie odwijając ćwiartki, jak poły płaszcza. Układamy na nich po łyżce smakowego masełka.


Fantazyjnie umieszczamy na nim grillowane warzywa oraz mięso. Podajemy z chlustem “grillowego” sosu. Voila, zwyczajne składniki, niezwyczajne danie.



Przepis pochodzi z mrmrssandman.blogspot.com

Kategorie przepisów