Jabłkowy sezon i przepis na najlepszą pieczoną owsiankę
Jest końcówka września. Temperatury oscylują w granicach kilkunastu stopni, sporo słońca- prawdziwe Babie Lato, na które czekaliśmy. Poranne powietrze orzeźwia lepiej niż kawa, a słońce pomimo tego, że wschodzące jest wyraźnie niżej położone.
Biorę koszyk, zakładam kalosze i idę do ogrodu. Pod stopami mam zroszoną trawę, a na wysokości moich oczu ukazują się gałęzie obsypane pięknie wybarwionymi w słońcu jabłkami. W miejscu, w którym jestem czas się zatrzymał.
Stare jabłonie pamiętają zamierzchłe czasy, tutaj powietrze pachnie ostatnimi dniami lata, zapowiadając nadejście złotej jesieni.
****
Najlepszy, jabłkowy czas właśnie trwa. Soczyste, chrupiące i rumiane. Te kwaśne i słodkie. Do wyboru, do koloru! Najlepsze to oczywiście te polskie, pachnące sadem i dojrzewające w letnim słońcu. Dlatego dzisiaj oprócz spaceru po ogrodzie, zapraszam Cię również na śniadanie - pieczoną jabłkową owsiankę w której zamknęłam moje ulubione smaki jesieni.
Owsiankę możesz jeść w dwojaki sposób - na zimno jak i na ciepło. Jej konsystencja pozwala na to, by kroić ją nożem, a więc bez problemu zapakujesz ją w pudełko i zabierzesz do pracy lub szkoły. ?
Pieczona owsianka z jabłkami
/składniki na 3 porcje/
- 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach
- 2/3 szklanki zwykłych płatków owsianych
- 2/3 szklanki mleka roślinnego (lub krowiego)
- 2 łyżeczki miodu
-1 łyżeczka cynamonu
- odrobina przyprawy do piernika
- ½ szklanki orzechów włoskich i rodzynek (możesz pominąć, jeśli nie lubisz lub nie masz pod ręką)
Płatki owsiane wsyp do dużej miski, wymieszaj z mlekiem, miodem oraz przyprawami. Dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłka,a następnie wrzuć jeszcze posiekane orzechy i rodzynki.
Wszystko wymieszaj łyżką i przełóż do żaroodpornego naczynia wcześniej wysmarowanego olejem kokosowym lub masłem.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30- 35 minut.
Serwuj na ciepło lub zimno.
Smacznego!
„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.