Jabłkowa pokusa , ciasto z jabłkami i pianką straciatella

Jabłkowa pokusa , ciasto z jabłkami i pianką straciatella

Przyznam się Wam, że ostatnio to wypieki mojej mamy częściej królują w domu.

Ja chyba z nadejściem tych chłodów mam zdecydowanie większą ochotę na dania ostre, niż na słodkości.

Dziś na bloga wskakuje kolejny super przepis mojej mamy!

Pyszne, półkruche ( genialne!) ciasto pokryte jabłkami z galaretką  i lekką, puszystą pianką straciatella tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Idealne ciasto nie tylko na jesień!

My dodałyśmy do niego galaretkę pomarańczową – Wy śmiało możecie wykorzystać inny, ulubiony smak!

Może cytryna lub agrest?

Polecam!

spróbujcie!

Zdjęcie - JABŁKOWA POKUSA - CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ STRACIATELLA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 22×24 )

SPÓD:

* mąka pszenna – 130 g

* mąka ziemniaczana – 70 g

* cukier – 150 g

* miękkie masło – 170 g

* jajko – 1 szt

* żółtko – 2 szt

MASA:

* jabłka – 1,5 kg

* galaretka pomarańczowa – 2 op

* masło – 120 g

PIANKA STRACIATELLA:

* śmietana 30% – 500 g

* mascarpone – 250 g

*jogurt grecki – 250 g

* cukier puder – 4-5 łyżek

* czekolada gorzka – 100 g

* żelatyna sypka – 5 łyżeczek

* woda – 80 ml

DODATKOWO:

* galaretka pomarańczowa – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

170 g miękkiego masła ucieramy z cukrem, dodajemy 3 żółtka i 1 białko – cały czas ucieramy.

Dodajemy przesiane obie maki , miksujemy na wolnych obrotach.

Wyciągamy ( klei się! ) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 25 minut w 170C. Studzimy.

MASA JABŁKOWA:

Jabłka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy masło, gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.

Wsypujemy 2 galaretki, dusimy ok. 5 minut, aż galaretki się rozpuszczą. Studzimy.

Lekko wystudzoną masę rozprowadzamy na schłodzonym cieście, wyrównujemy.

PIANKA STRACIATELLA:

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy, podgrzewamy al nie gotujemy!

Jogurt grecki mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ( hartując wcześniej! ) dodajemy żelatynę.

Dodajemy ubiją na puch śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy.

Wrzucamy posiekaną lub tartą grubo czekoladę.

Wyciągamy na masę jabłkową, wyrównujemy, chłodzimy.

WIERZCH:

Galaretkę mieszamy z 400 ml wrzątku, chłodzimy, lekko tężejącą wylewamy na ciasto, odstawiamy do lodówki.

Smacznego!

Zdjęcie - JABŁKOWA POKUSA - CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ STRACIATELLA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów