Jabłka w kopertach z ciasta piwnego.
Miałam sen… Obudziłam się wczesnym rankiem i zastałam wiosnę za oknem…
W rzeczywistości jednak ta prawdziwa, zielona i pełna życia wiosna pozostaje wciąż tylko w sferze marzeń, więc bez zażenowania włączam piekarnik i zagniatam jedno z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych ciast pod słońcem. W oczekiwaniu na pierwsze truskawki, sięgam po aromatyczne jabłka – niezawodne!
Te ciastka nie mają sobie równych. Lekkie, szalenie kruche, o listkującej się strukturze półfrancuskiego ciasta koperty, wypełnione kwaskowymi jabłkami i pachnącymi wanilią, słodkimi rodzynkami. Proste i niesamowicie efektowne. Sekret ich wspaniałej konsystencji i wybornego smaku to świeże masło i zwykłe, jasne piwo. W gotowym cieście jest zupełnie niewyczuwalne, a alkohol wyparowuje podczas pieczenia, więc bez obawy można podać je dzieciom.
Nie polecam – dzisiaj nalegam, abyście je upiekli i gwarantuję, że Wasze podniebienia będą w siódmym niebie!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 250g masła
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- szczypta soli
- 3 jędrne jabłka (ok 1/2 kg)
- garść rodzynek
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 2 łyżki cukru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Z mąki, zimnego masła, piwa i soli zagnieść szybko kruche ciasto. Nie należy wyrabiać zbyt długo, gdyż straci swoją lekkość. W cieście mogą być widoczne drobinki nierozrobionego masła. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać rodzynki, wanilię, sok z cytryny i cukier i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Kroić na kwadraty o długości boku ok 7-10cm (w zależności jakie duże koperty chcemy otrzymać) Nakładać jabłka na ciasto i sklejając ze sobą przeciwległe części tworzyć koperty. Lekko docisnąć brzegi ciasta i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut na jasno złoty kolor.
- Ostudzić na kratce, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!