Jabłecznik

Jabłecznik


Ciasto, które nigdy się nie nudzi! Dzisiaj przepis na tradycyjny, polski jabłecznik, czyli kruche ciasto z masą z jabłek, pianką z białek i chrupiąca kruszonką. Wiem, że niektórzy przygotowują to ciasto ze smażonymi jabłkami. U mnie w domu zawsze robiło się go z surowymi i taki przepis podaję :).

Zdjęcie - Jabłecznik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA JABŁECZNIK



Ciasto kruche :

450 g mąki pszennej
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g zimnego masła
3 żółtka
1 całe jajko
Jabłka :
2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta, golden delicious, granny smith)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Pianka :
3 białka
50 g cukru
Dodatkowo :
cukier puder do oprószenia


Jak zrobić jabłecznik : Najpierw przygotować ciasto kruche : na blat przesypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło. Kroić nożem na małe kawałki, następnie zgarnąć wszystko razem, zrobić wgłębienie i umieścić tam żółtka oraz całe jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie umyć i obrać jabłka, następnie zetrzeć na grubych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i wymieszać z cukrem i cynamonem. Wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie równe części. Jedną schować do lodówki, drugą wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Z białek do zrobienia pianki odlać do osobnej miseczki 2 łyżki i posmarować nimi spód jabłecznika. Następnie w kilku miejscach zrobić dziurki widelcem. Białka ubić na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie stopniowo na kilka razy dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez chwilę. Masa z białek powinna być sztywna i lśniąca. Na spód jabłecznika wyłożyć jabłka, wyrównać, następnie nałożyć masę z ubitych białek. Wyciągnąć drugą część ciasta i zetrzeć na masę z białek na tarce na grubych oczkach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić, przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Kategorie przepisów