Indyk na miękko z fasolką szparagową i winegretem

Indyk na miękko z fasolką szparagową i winegretem

Zdjęcie - Indyk na miękko z fasolką szparagową i winegretem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Indyk na miękko z fasolką szparagową i winegretem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 4 sztuki podudzia z indyka
  • Kminek mielony
  • Kolendra mielona
  • Pieprz czarny
  • Sól gruboziarnista
  • Olej Kujawski do smażenia

na sałatkę z fasolki:

  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego
  • Łyżeczka musztardy dijon
  • Łyżeczka miodu mniszkowego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • Łyżka kaparów
  • Natka pietruszki
  • Szalotka
  • Łyżka masła
  • Miska z wodą i lodem

Przygotowanie

Podudzia z indyka przetnij wzdłuż i wyfiletuj. Najważniejsze wyjmij dużą kość, pozostałe usuniesz przed podaniem. Porcje mięsa dokładnie przypraw, z każdej strony i odstaw na kilka godzin, aby smaki przeszły do środka.

 

Mięso wysusz na ręczniku papierowym i wstaw do rondla, zalej olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia, wstaw na kuchenkę i gotuj, a nie smaż do miękkości, to zajmie ci około godziny. Przed podaniem jeszcze podsmaż na chrupiąco.



Do wrzącej wody dodaj sól, cukier i wrzuć fasolkę. Gotuj 4-5 minut. Natępnie przełóż fasolkę do miski z zimną wodą i lodem. Przed podaniem podsmaż ją na maśle.

 

Przygotuj winegret. W miseczce wymieszaj musztardę z octem, miodem, pieprzem oraz solą. Dodawaj powoli smakowy olej Kujawski z ostrą papryką, pomidorami i bazylią. Dodaj natkę, kapary i pokrojoną drobno szalotkę. Winegret wylej na fasolkę, wymieszaj i podaj do indyka.



Produkcja: Kuchnia+

Kategorie przepisów