Indyjskie chlebki z mąki z ciecierzycy
Chlebki z mąki z ciecierzycy to jeden z wielu rodzajów pieczywa podawanego do indyjskich potraw. Właściwie, mąka z cieciorki jest tu raczej dodatkiem, podstawą jest mąka razowa i z tego powodu chlebki smakują podobnie do podpłomyków chapati, które kiedyś robiłam.
Mąkę z ciecierzycy używa się w Indiach głównie do wypieku pieczywa, ale dodaje się ją także do jogurtu, aby nie zwarzył się po dodaniu jej do pikantnych potraw, a także do zagęszczania sosów. Mąkę można kupić w sklepach z azjatycką żywnością lub niektórych delikatesach. Ponieważ nie potrzebowałam jej dużo, nie kupowałam jej, tylko zmieliłam suchą cieciorkę w młynku do kawy i przesiałam przez sitko. Po wypieczeniu chlebków zostało mi trochę tej mąki, zamknęłam ją w słoiczku i schowałam do szafki, być może przyda mi się też do innych potraw indyjskich :)
CHLEBEK Z MĄKI Z CIECIERZYCY
(na 4 porcje)
100g mąki razowej,
75g mąki z ciecierzycy,
½ łyżeczki soli,
1 mała cebula,
1 łyżka posiekanych listków kolendry,
2 drobno posiekane zielone papryczki chili (dałam 1),
150ml wody,
2 łyżki ghee (klarowanego masła)
Mąkę razową oraz mąkę z ciecierzycy przesiać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Obrać i drobno posiekać cebulę, razem z kolendrą i chili dodać do mąki i wymieszać. Wlać wodę i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć z miski i ugniatać na stolnicy przez 5-7 minut, w razie potrzeby podsypując mąką. Podzielić ciasto na 8 równych części, każdą z nich rozwałkować na cienkie placki (ja dodatkowo zrobiłam nożem nacięcia w kratkę, żeby wyglądały tak ładnie jak na zdjęciu w książce ;).
Placki smażyć kolejno na suchej patelni ustawionej na średnim ogniu, przewracając trzy razy i lekko smarując każdą stronę ghee. Przełożyć na talerz i podawać na gorąco.
(przepis z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska")
Mąkę z ciecierzycy używa się w Indiach głównie do wypieku pieczywa, ale dodaje się ją także do jogurtu, aby nie zwarzył się po dodaniu jej do pikantnych potraw, a także do zagęszczania sosów. Mąkę można kupić w sklepach z azjatycką żywnością lub niektórych delikatesach. Ponieważ nie potrzebowałam jej dużo, nie kupowałam jej, tylko zmieliłam suchą cieciorkę w młynku do kawy i przesiałam przez sitko. Po wypieczeniu chlebków zostało mi trochę tej mąki, zamknęłam ją w słoiczku i schowałam do szafki, być może przyda mi się też do innych potraw indyjskich :)
CHLEBEK Z MĄKI Z CIECIERZYCY
(na 4 porcje)
100g mąki razowej,
75g mąki z ciecierzycy,
½ łyżeczki soli,
1 mała cebula,
1 łyżka posiekanych listków kolendry,
2 drobno posiekane zielone papryczki chili (dałam 1),
150ml wody,
2 łyżki ghee (klarowanego masła)
Mąkę razową oraz mąkę z ciecierzycy przesiać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Obrać i drobno posiekać cebulę, razem z kolendrą i chili dodać do mąki i wymieszać. Wlać wodę i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć z miski i ugniatać na stolnicy przez 5-7 minut, w razie potrzeby podsypując mąką. Podzielić ciasto na 8 równych części, każdą z nich rozwałkować na cienkie placki (ja dodatkowo zrobiłam nożem nacięcia w kratkę, żeby wyglądały tak ładnie jak na zdjęciu w książce ;).
Placki smażyć kolejno na suchej patelni ustawionej na średnim ogniu, przewracając trzy razy i lekko smarując każdą stronę ghee. Przełożyć na talerz i podawać na gorąco.
(przepis z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska")