Imbirowe muffiny ze śliwkami na pełnoziarnistej mące orkiszowej z płatkami owsianymi
Zaczyna się jesień, za oknem szaro, wieczory chłodne... przydałoby się coś na rozgrzewkę. Może ze śliwkami ? Tak ładnie wyglądają ... Znalazłam ciekawy przepis na imbirowe ciasto, super rozgrzewające, którego słodycz przełamują śliwki. Dla mnie połączenie idealne. Ciasto jest wilgotne, o karmelowym posmaku, aromatyczne... palce lizać. Polecam. Przepis znalazłam w kalendarzu BBC Good Food.
Składniki na 12 muffinek:
Do garnuszka wrzuć tłuszcz, cukier i golder syrup. Podgrzewaj aż wszystkie składniki się rozpuszczą. W międzyczasie posiekaj imbir i odstaw na później. Pokrój śliwki w ósemki i wyrzuć pestki i ostaw na później.
Kiedy masa w garnku będzie już dobrze połączona dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir mielony i imbir posiekany, płatki owsiane oraz jajka. Mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wlej ciasto do papilotek wypełniające je do 3/4 wysokości. Pozostaw około 2 łyżek ciasta na posypkę. Na wierzch każdej papilotki poukładaj kawałki śliwek.
Przygotuj posypkę.
Składniki na posypka:
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 muffinek:
- 140g masła lub margaryny
- 100g brązowego cukru
- 100g golden syrupu lub płynnego miodu
- 6 śliwek (około 250g)
- 140g pełnoziarnistej maki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka posiekanego kandyzowanego imbiru
- 85g płatków owsianych
- 2 jajka
Do garnuszka wrzuć tłuszcz, cukier i golder syrup. Podgrzewaj aż wszystkie składniki się rozpuszczą. W międzyczasie posiekaj imbir i odstaw na później. Pokrój śliwki w ósemki i wyrzuć pestki i ostaw na później.
Kiedy masa w garnku będzie już dobrze połączona dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir mielony i imbir posiekany, płatki owsiane oraz jajka. Mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wlej ciasto do papilotek wypełniające je do 3/4 wysokości. Pozostaw około 2 łyżek ciasta na posypkę. Na wierzch każdej papilotki poukładaj kawałki śliwek.
Przygotuj posypkę.
Składniki na posypka:
- 25g mąki (tej samej co do ciasta)
- 25g płatków owsianych
- 2 łyżeczki posiekanego kandyzowanego imbiru
Wydrukuj przepis