Imbirowa bagietka na zaczynie drożdżowym
Już wielokrotnie powtarzałam, że uwielbiam imbirowy smak w pieczywie. Zakochałam się w nim robiąc zimową bagietkę. Pamiętam, że zajadałam się świeżymi kromkami, smarując je twarożkiem i powidłami i obserwując pierwszy śnieg za oknem. Dzisiaj jest podobnie. Śnieg co prawda spadł wczoraj i nie jest pierwszy, choć od dawna oczekiwany. Bagietka za to smakuje równie dobrze, a nawet lepiej.
Czemu lepiej? Bo tym razem, zamiast niecierpliwie skracać czas wyrastania, najpierw przygotowałąm zaczyn. Dzięki zaczynowi drożdżowemu, który potrzebuje kilku godzin, aby dojrzeć, bagietka jest niezwykle miękka w środku. Połączmy to z pysznym smakiem imbiru i mmm…
Swoją drogą wiecie, że to 500 wpis? Jeśli jeszcze nie zacząłeś przygody z pieczywem to znak, że to jest twój moment!
Imbirowa bagietka na zaczynie drożdżowym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 4 godz. 45 min. Czas pieczenia: 12 min. Całkowity czas: 4 godz. 57 min. Porcje: 1 Składniki- Zaczyn:
- 50 g mąki pszennej
- 50 ml ciepłej wody
- 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 115 ml ciepłej wody
- Zetrzyj imbir na małej tarce. Dodaj go do zaczynu i wsyp resztę suchych składników na ciasto właściwe.
- Zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk.
- Uformuj z ciasta cienki rulon zakładając, że bagietka będzie ok. 2 razy grubsza.
- Ułóż bagietkę w wyłożonej papierem do pieczenia brytfance wzdłuż jednej ze ścianek. Dzięki temu bagietka będzie rozrastać się tylko w jedną stronę.
- Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Umieść bagietkę w piekarniku i piecz ok 12 minut. Nie będzie brązowa, ale dzięki temu będzie bardzo miękka po upieczeniu.
- Lekko wystudź, ale możesz jeść jeszcze ciepłą, wtedy smakuje najlepiej.