Idealny przepis na pączki na Tłusty Czwartek

Idealny przepis na pączki na Tłusty Czwartek
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Idealny przepis na pączki na Tłusty Czwartek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym roku zaszalałam i Tłusty Czwartek urządzałam rodzince chyba z 5 razy :) Testowałam, smażyłam i karmiłam wszystkich wkoło moimi pomysłami na tłustoczwartkowe desery. Były więc i pączki tradycyjne (TUTAJ link) i pączki znacznie bardziej dietetyczne, bo pieczone (a nie smażone)- TUTAJ link. Tym razem przyszła kolej na klasyczne pączki, które pięknie wyrastają w trakcie smażenia i wyglądają jak idealne piłeczki. Są naprawdę pyszne i wyglądają przeuroczo!

Zdjęcie - Idealny przepis na pączki na Tłusty Czwartek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak smażyć najlepsze pączki? Przepis - Wydrukuj przepis

Do każdego ciasta na pączki, także tego dzisiejszego, warto dodać 1-2 łyżki spirytusu (lub innego mocnego alkoholu). Sprawia on, że ciasto w trakcie smażenia nie pije zbyt dużo tłuszczu.

Pączki smażę na dobrze rozgrzanym (do ok. 180 oC) oleju roślinnym (zwykle rzepakowym lub z pestek winogron). Czasem dodaję też kostkę smalcu- pozwala zwiększyć temp. smażenia. Pamiętajcie jednak, że olej nie może być zbyt gorący. Pączki smażone w zbyt mocno rozgrzanym tłuszczu będą spalone na zewnątrz i surowe w środku, dlatego nad temperaturą oleju trzeba panować. W razie konieczności, gdy zbytnio się rozgrzeje, zdejmij garnek na chwilę z palnika, żeby miał okazję nieco się schłodzić i dopiero po kilku dobrych minutach wróć do dalszego smażenia.

Wyjęte z tłuszczu pączki warto odłożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Ponieważ ciasto na pączki jest bardzo delikatne, warto każdy krążek ciasta/ ciasto uformowane na kształt kulki ułożyć na osobnym kawałku papieru do pieczenia. Bardzo ułatwia to przenoszenie surowego ciasta do garnka z olejem.

Zdjęcie - Idealny przepis na pączki na Tłusty Czwartek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto na pączki nie jest zbyt słodkie, dlatego dobrze mu robi, gdy już gotowe pączki ozdobicie lukrem lub cukrem pudrem. Pączki można też obtoczyć w zwykłym cukrze, a jeszcze lepiej przygotować mieszankę cukru ze szczypta cynamonu i w niej obtoczyć pączki. W takim zestawieniu smakują zjawiskowo!

Proporcje na ok. 15 małych pączków.

Zdjęcie - Idealny przepis na pączki na Tłusty Czwartek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mleko - ok. 3/4 szklanki
  • masło - 5 łyżek, roztpione i ostudzone
  • jajko - 1 szt
  • cukier - 2-3 łyżki
  • naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
  • drożdże instant - 2 łyżeczki
  • olej - do smażenia
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. W rondelku rozpuść masło, ostudź je.
  2. Do misy miksera wlej masło, dodaj mleko, jajko, mąkę, cukier, sól, esencję waniliową, spirytus i drożdże (instant).
  3. Wszystkie składniki wyrób hakiem (lub ręcznie) na gładkie, elastymasłoczne, niezbyt twarde ciasto.
  4. Misę z ciastem przykryj folią spożywczą  odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
  5. Po tym czasie wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię.
  6. Ciasto podziel na ok. 15 kawałków. Każdy uformuj w kształt kulki.
  7. Każdą kulkę ciasta połóż na osobnym kawałku papieru do pieczenia (patrz zdjęcie w tekście obok), całość przykryj lekko folią lub ściereczką, pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  8. W rondelku wolno podgrzej olej do smażenia (do temp. ok 180 oC).
  9. Kolejno wkładaj po kilka pączków i smaż, z dwóch stron, aż będą brązowo- złote (po ok. 3 minut z każdej strony).
  10. Odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  11. Podawaj z lukrem lub cukrem pudrem.

Kategorie przepisów